Реклама / Ads
14| 3193 |21.02.2023 НОВИНИ

ПП-ДБ ще обжалват пред съда решението на ЦИК

.
Източник: личен архив
Коалицията ”Продължаваме промяната - Демократична България” ще обжалва пред Административния съд решението на ЦИК данните от машинното и хартиеното гласуване да се записват заедно в секционните протоколи и го определят като” удар срещу демокрацията”. Това съобщава пресцентърът на коалицията.
 

Обжалването ще е в рамките на тридневния законов срок, защото иначе се увеличава недоверието в изборния процес, противоречи на духа на Изборния кодекс и, по думите на досегашния говорител на ЦИК – Цветозар Томов, поставя под огромен риск сигурността и честността на вота, се посочва в информацията.

 

От ПП-ДБ категорично се противопоставяме на решението за записване само на общ резултат от хартиеното и машинното гласуване в изборния протокол. То беше взето от квотата на „хартиеното мнозинство“ в ЦИК, се казва в позицията.

 

Скандалната промяна по предложение на представител на БСП бе подкрепена от членовете на ЦИК, излъчени от ГЕРБ, ДПС и ИТН, посочи тази сутрин Божидар Божанов, цитиран в съобщение на "Да, България". В него се припомня, че вчера е последвала и "остра реакция и оставка на Цветозар Томов, като говорител на ЦИК, който се оттегли от поста".

 

Според ексминистъра на електронното управление в кабинета "Петков" най-логично е разписките от машинното гласуване и хартиените бюлетини да се броят и отбелязват отделно, защото са с различен размер. Смесването им създава възможност както за масови технически пропуски, така и за умишлена подмяна на вота, убеден е Божанов.

 

По думите му, ако се слеят резултатите от машинното и хартиеното гласуване, проверката за грешки и злоупотреби става невъзможна.

 

Резултатите от секционните комисии ще се вписват само в една колона в протокола, там ще бъде въвеждан само общ резултат от гласуването с хартиени бюлетини и от машини, припомнят ПП-ДБ. И добавят, че не е прието предложението за отделни графи.

 

Факт е, че членовете на секционните комисии ще броят поотделно хартиените бюлетини и отрязъците от машините и записването поотделно не би било затруднение. Факт е, че след скандалната промяна няма да може да се прави сравнение между данните от машинните устройства и вписаните в протокола данни.

 

Ако секционните комисии правят технически грешки, те няма да могат да бъдат засечени. Автоматизираните проверки в РИК за проверка на коректното отчитане на машинния вот ще бъдат почти невъзможни, се подчертава в текста.

 

Решаващи за резултата от изборите не са данните от устройствата, а хартиените разписки. Сега не просто машините се превръщат в принтери, не просто ще се брои на ръка, а и няма да може да се прави контролно преброяване с данните от машините, подчертават от ПП-ДБ.

 

Вчера Антоанета Цонева от "Да, България" също алармира, че решението създава условия за колосален брой човешки грешки, недобросъвестни действия и невъзможност да се сравни машинният вот с показателите на флаш паметта от машината, която се предава в РИК, посочват от пресцентъра на партията. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2938 |20.02.2023 На 1-ви март ЦИК определя номерата на партиите и коалициите за изборите . 10| 5309 |20.02.2023 За да предотвратят конфликт: САЩ се свързали с Русия преди посещението на Байдън . 2| 4549 |20.02.2023 Астролог прогнозира нови земетресения: Вранча може да ни изненада всеки момент. Да вярваме ли на мрачните предсказания? . 0| 3337 |20.02.2023 Пекин може да снабди Москва с оръжия, предупреждават от САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads