Реклама / Ads
6| 2316 |19.08.2023 НОВИНИ

Ще остане ли неразкрито убийството на Алексей Петров?

.
Източник: БГНЕС
Убийството на Алексей Петров ще бъде поредното неразкрито престъпление. Такава прогноза направи в ефира на „Събуди се” бившият градски прокурор и адвокат Николай Кокинов.

„Статистиката до този момент е категорична, че извършителите на тези престъпления не стават ясни. През 2006 г. оглавявах криминалния отдел на Софийска градска прокуратура като зам.- градски и в последствие като градски прокурор. Участвал съм в извършването на безброй огледи по повод други подобни поръчкови убийства. За съжаление не си спомням някой да е бил задържан. Спецификата при разследването на този вид убийства действително е с значителна трудност. Касае се до каскадна отговорност между извършител, помагач и поръчител. Естествено, че първо трябва да бъде разкрит извършителят, след това по веригата на най-важното лице, което интересува правосъдието, е поръчителят. До този момент не мога да преценя дали разследващите нямат необходимия капацитет, или нещо друго им пречи”, коментира Кокинов.

 

Според него „миналото” е застигнало Петров. „Аз се запознах с него в битието му на съветник на господин Петко Сертов, който по това време беше председател на ДАНС. Алексей беше негов съветник и мога да заявя, че се разпореждаше и управляваше с твърда ръка самата служба. Оттам насетне той се превърна в обект на прокурорски разследвания. Визирам делото „Октопод". Тогава не се намери прокурор от Градска прокуратура, който да поеме това разследване, тъй като до вчера работихме рамо до рамо с Алексей Петров срещу престъпността. И ръководството на Прокуратурата взе решение да командирова прокурор от друга Прокуратура - Светлозар Костов. Той започна разследване по „Октопода", каза още адвокатът.

 

 За поисканата оставка на главния секретар на МВР:

 

„Това е политическата реакция на въпросното убийство. Съмнявам се, че главният секретар има каквато и да е косвена вина по отношение на разследването на това престъпление. Но знаете, че политиците обичат да дават курбан на обществените настроения. И неговата оставка аз лично така я третирам”.

 

Според него причина за убийството са бизнес цели.  „Той винаги ходеше с охрана. Другият въпрос е дали тя няма по-скоро символично значение или действително се е притеснявал. Факт е, че условията, в които е извършено убийството - въпросната гориста местност, прави по принцип всяка една охрана излишна и безполезна”, допълни още Кокинов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2463 |19.08.2023 Привикват политици и бизнесмени за убийството на Алексей Петров . 1| 2331 |18.08.2023 Христо Панчугов: Убийството на Ал. Петров показва, че миналото продължава да влияе върху българската политика . 6| 5226 |18.08.2023 Стефан Гамизов: Убийството на Ал. Петров показа ”кой кара влака” . 19| 3296 |18.08.2023 МВР: Две са версиите за убийството на Ал. Петров - отмъщение или финансов дълг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads