Реклама / Ads
0| 3697 |19.06.2022 НОВИНИ

Столична община прекратява диалога си с правителството

.
Йорданка Фандъкова, Георги Георгиев Източник: БГНЕС
Столична община прекратява диалога си с правителството, обяви пред БНТ председателят на Столичният общински съвет Георги Георгиев (ГЕРБ). Поводът - отказът на кабинета да отпусне допълнителни средства за градския транспорт в столицата.
 

Той показа писмо от началника на кабинета на министър-председателя Лена Бориславова, в което се казва, че ще Столична община бъде финансирана от правителството срещу реформи и оптимизация.

 

„Получихме едно писмо от началника на кабинета на премиера Лена Бориславова, която ни казва, че пари ще се получат срещу оптимизации и реформа. Тя ни препраща и писмо от началника на кабинета на финансовия министър Жана Тотева, която ни казва да повишим цената на билета“, обясни Георгиев.

 

Според него не това е нивото, на което трябва да се говори между кабинет и община. Той призова при актуализацията на бюджета да се предвидят допълнителни пари за София, защото градският транспорт има загуби от 143 млн лв., които няма как да покрие.

 

„Столичен общински съвет няма как да приеме увеличение на билета за градски транспорт, защото не там е решението на финансовите проблеми“, стана ясно още от думите на председателя на СОС. Той изтъкна, че големият проблем на транспорта в София е поскъпването на горивата с между 230% до 330% .

 

Георгиев разказа, че е получил писмо и от началника на кабинета на министъра на финансите, в което се казва, че е време да бъде увеличена цената на билетите и картите в София: „Това, честно казано, не очаквахме дотам да се стигне и няма как да приемем, и те го знаят много добре. При тази инфлация, увеличени разходи за семействата за ел. енергия и горива няма как да им прехвърлим с увеличението на транспортните билети и карти щетата за София от 143 млн. лв., които не достигат - това е несправедливо“.

 

„Проблемът е, че тарифна политика ще има, но градски транспорт може и да няма. Тук това, което правим ние е, че продължаваме да увеличаваме парите на софиянци, които са в бюджета, да отиват по-голяма част от тях в транспорта. Проблемът е, че правителството ни дава съвети, които знае, че ние не можем и не бива да изпълним“, твърди Георги Георгиев.

 

„Оптимизация на разходите означава тяхното намаляване. Ние конкретните оптимизации ги правим всеки месец. Над 70% са разписанията, които са променени в София на база на новата интелигентна система, която имаме и GPS устройствата в автобусите“, поясни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3015 |07.06.2022 Подмяна на четири спирателни крана налага спиране на водата в част от община „Слатина“ и община „Искър“ . 0| 3064 |03.06.2022 Проверяват столична онкология след сигнали до МЗ . 0| 3125 |03.06.2022 Цвете за Украйна: Столична община с трогваща инициатива в памет на загиналите във войната . 0| 2975 |26.05.2022 Иван Таков: Настояваме за цялостна жилищна политика на Столична община

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads