Реклама / Ads
4| 4184 |11.09.2023 НОВИНИ

Ще се срещнат ли Путин и Ким Чен-ун?

.
Русия може да удължи атаките си на украинския фронт, ако получи оръжия от Северна Корея. Това пишат в своя статия от издание "Блумбърг" в контекста на възможната предстояща визита на Ким Чен-ун в Русия тази седмица. По всяка вероятност лидерът на КНДР ще се срещне и ще разговаря с руския президент Владимир Путин. Твърди се, че има потенциал Пхенян и Москва да сключат сделка за доставка на оръжия. Пътуването на Ким все още не е потвърдено официално.
 

Въпреки опасенията на международната общност от бъдещо оръжейно сътрудничество между Русия и КНДР, двете държави категорично отричат да кроят такива планове. Северна Корея разполага с едни от най-големите запаси от артилерия и неуправляеми ракети, които биха могли да бъдат използвани от съветските оръжия, с които Русия разполага.


Държавните медии както в Северна Корея, така и в Русия мълчат за евентуалната среща между Путин и Ким. Руският президент трябва да говори тази седмица на икономически форум в руското тихоокеанско пристанище Владивосток, на 6500 км източно от Москва. Владивосток е само на 130 км от границата на Русия със Северна Корея. 


Източници на "Ройтерс" посочват, че се очаква Ким да посети Русия през следващите дни. Руски агенции също посочват, че севернокорейският лидер би трябвало да отиде в Далечния изток съвсем скоро. 


Според южнокорейският телевизионен оператор YTN Ким е заминал за Русия с влак. Пътуването, ако бъде потвърдено, ще бъде първото посещение на Ким в чужбина от повече от четири години и първото след пандемията от COVID-19. Ако наистина осъществи пътуването, това ще бъде едва второто му известно посещение в Русия.


Ако КНДР предостави оръжия на Русия, това би представлявало обрат в отношенията между двете страни. Именно Северна Корея получи военна помощ от бившия Съветски съюз, която помогна при нахлуването в Южна Корея в началото на Корейската война от 1950 г. Боеприпасите от Северна Корея могат да спечелят време за Русия на украинския фронт. 


В списъка с желания на Путин вероятно влизат 122 mm и 152 mm артилерийски снаряди, както и 122 mm ракети. Заради строгите санкции срещу Северна Корея обаче Пхенян няма възможност технологично да произвежда масово каквото и да било прецизно управляемо оръжие. Пхенян разполага с достатъчно запаси от танкове от съветската ера от типа, който Москва е разположила в Украйна, като Т-54 и Т-62, и може да доставя резервни части, твърдят експерти. 


Търсенето на помощ от КНДР обаче може да е нож с две остриета. New York Times съобщи, че Ким Чен-ун може да търси от Русия технология, която да му помогне да построи ядрена подводница и да разположи шпионски сателити. Освен това не се изключва Пхенян да се опитва да се снабди с чувствителни данни за оръжия, като хакне своя руски партньор.

 

превод и редакция: ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4206 |11.09.2023 Без изненада: Путинисти спечелиха регионалните избори в Русия . 7| 4687 |08.09.2023 Зеленски: Путин уби Пригожин . 14| 4158 |05.09.2023 Колко опасен може да е съюз между Путин и Ким Чен-ун? . 11| 4167 |05.09.2023 Ердоган: Путин постави две условия за възобновяване на зърнената сделка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads