Реклама / Ads
64| 13113 |06.11.2011 НОВИНИ

Ще закриват НСО, била непрозрачна и опасна

.
Закриват Националната служба за охрана. Нейните функции ще се поемат от новосъздадена Национална агенция за сигурност (НАС). Новината тресе НСО, а някои служители вече си търсят нова работа. Първи щели да излетят шефовете, начело с ген. Димитър Димитров.
 
Революционните промени в една от нереформираните тайни служби щели да стартират през януари 2012 г., веднага щом новият президент Росен Плевнелиев встъпи в длъжност.  Новата Агенция за сигурност щяла да е подчинена на правителството, както е в повечето европейски страни. Промяната ще залегне в готвения закон за службата, какъвто упорито не се приема от години. По време на предизборните дебати Плевнелиев обяви, че законът ще влезе в сила до 2014 г., но премиерът Бойко Борисов имал намерение това да стане много по-рано. Причината е, че скандалите около НСО не само, че не стихват, но и избухват нови. Освен това зачестили сигналите за служители, които въртели незаконно бизнес, ползвайки службата като „чадър”.

 

Неотдавна бившият служител на НСО Пламен Устинов хвърли истинска бомба с разкритията, че докато бил в службата през 2008 г. Алексей Петров, тогава съветник в ДАНС, му поръчал убийството на бизнесмена Гриша Ганчев. Стигнало се дотам самият държавен глава Георги Първанов да посредничи за отмяна на „мократа поръчка”.

 

Това са нечувани и страшни неща, които трябва да се разследват и съответните институции да се произнесат. Това мнение изразили от сектора „Сигурност” на Европейската комисия. Очаква се първо да бъде разформирована групата „Анализ и информация” в НСО, защото имало съмнения, че някои от служителите са събирали неправомерно данни за политици и дипломати, които са използвани като компромати.

 

Вече започнали и търканията на новия президент с НСО. Ген. Димитров се опитвал да убеди Плевнелиев на всяка цена да се премести със семейството си в резиденция „Бояна”. Така щяла да се постигне по-голяма сигурност за първата фамилия в страната. Плевнелиев обаче упорито отказвал. Аргументите му са, че иска семейството му да живее както досега, а децата му да не се откъсват от ежедневието и приятелите си. Истинската причина обаче е, че новият президент не бил сигурен дали в досегашната обител на Първанови, не са поставени подслушвателни устройства.

 

През 2007 г. службата бе разтресена от грандиозен скандал. Офицерът Николай Марков шокира обществото с разкрития, че служители от НСО събират информация за охраняваните от тях обекти и лица, която се предоставя на Първанов, без това да е залегнало в правилника за функциониране на службата. Марков обяви също, че НСО е „банка кадри за организираната престъпност”. Офицерът бе уволнен и изкаран едва ли не луд заради бомбастичните разкрития, но съмненията, че в НСО се случват лоши неща останаха.

 

В НСО имало отлични млади професионалисти, които можели да извършат реформите и да превърнат службата в прозрачна за обществото и подчинена на гражданския контрол.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5314 |04.05.2011 Закриват „Фонд за трансплантации” . 20| 5144 |28.03.2011 Закриват старото Външно, за да махнат ченгетата . 5| 4912 |02.02.2011 Закриват почетното ни консулство в Бурса . 5| 5584 |15.01.2011 Банките в САЩ закриват сметките на чуждите посолства в страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads