Реклама / Ads
5| 5604 |15.01.2011 НОВИНИ

Банките в САЩ закриват сметките на чуждите посолства в страната

.
Джей Пи Морган Чейз Източник: bulfax.com
Големи американски банки започват да закриват сметките на дипломатическите мисии в САЩ, предаде Би Би Си. Постоянното представителство на България към ООН ще бъде засегнато от решението.
 

Втората по големина банка в страната "Джей Пи Морган Чейз", например, е разпратила в края на септември м.г. уведомителни писма до чуждите посланици в страната, че до 31 март т.г. всички сметки на дипломатически представителства във финансовата институция ще бъдат закрити. Причини за решението не били посочени. Мярката не се отнася за личните сметки на служителите в чуждите мисии и представителства. Подобни решения са взели и други банки в САЩ.

Постоянното представителство на България към ООН има сметка в "Джей Пи Морган Чейз", съобщиха за "Сега" от МВнР в София. Българското посолство в САЩ е получило писмо за решението на финансовата институция да закрие сметките на дипломатическите мисии и в момента се решава къде да бъде преместена сметката на представителството ни към ООН. Вариантите са "Банк ъф Америка" или "Сити банк", където сметка има българското посолство във Вашингтон, обясниха от Външно министерство.

Представители на дипломатическите мисии в САЩ са се оплакали в Държавния департамент от решението на банките, предаде Би Би Си. В четвъртък в централата на ООН в Ню Йорк се е състояла среща при закрити врата между служители на Държавния департамент и около 150 дипломати, които са обсъждали проблема, предаде Би Би Си. Помощник-държавният секретар на САЩ Патрик Кенеди обясни, че на чуждестранните мисии са били предложени "алтернативни подходи", за да могат да си открият сметки и да извършват банкови операции. Посланиците на Южна Африка, Мароко, Египет и Иран се оплакали, че не са могли да намерят алтернативна банка, която да поеме обслужването на техните сметки.

Според постоянния представител на Египет към ООН Маджид Абдулазис сред причините за решението на финансовите институции да не обслужват сметки на дипломатически мисии е в затягането на федералните правила за контрол на банковите сметки. По-строгите изисквания бяха въведени след атентатите на 11 септември 2001 г. и се очаква американското Министерство на финансите да въведе нови, още по-строги изисквания, сред които и представянето на седмични отчети за всички парични преводи от и към САЩ, независимо от сумата. Сега банките са задължени да уведомят федералните власти за всеки превод на сума над 10 хиляди долара, както и всяка друга подозрителна транзакция. Целта е да се ограничат възможностите за превод по банков път на средства, използвани в схеми за пране на пари, за финансиране на терористична дейност или на трафик на наркотици. (Сега)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6087 |03.01.2011 Банките -червиви от пари . 1| 4832 |16.12.2010 Сметките за парно ще ни сгорещят . 7| 5181 |04.12.2010 Мрачните прогнози за банките не се сбъднаха . 7| 6269 |10.11.2010 Банките си обявиха "кредитна" война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads