Реклама / Ads
7| 5194 |04.12.2010 НОВИНИ

Мрачните прогнози за банките не се сбъднаха

.
Иван Искров
Въпреки "черните" прогнози за банките в България, нито една от тях не се сбъдна. Това посочи управителят на БНБ Иван Искров при откриването на семинар за журналисти в Банкя, цитиран от БТА.
 

Още от началото на кризата през 2008 г. редица авторитетни издания, рейтингови агенции, както и учени и експерти вещаеха крах на банковата система и на българската валута.

В областта на регулацията на финансовите системи посткомунистическите страни, именно поради факта, че тръгнахме от нулева база по отношение на банковия надзор, не сме догонващи, а сме стъпили на най-добрите практики от развитите западни икономики, обясни Искров.

Той определи голяма част от писанията за България и българските банки като спекулативни и подчерта, че българските медии трябва да подхождат внимателно към подобни прогнози, защото това удря по джоба и българските граждани.

Като пример за опасна и спекулативна теза Искров посочи твърденията от пролетта на миналата година, че страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са особено застрашени от кризата.

Тогава пуснахме специална декларация към големите рейтингови агенции да бъдат внимателни и да не представят световната финансова криза като започнала в ЦИЕ, защото тя не е започнала оттук и дори не се прояви тук, каза Искров.

Той припомни, че е имало случаи, включително и на банки от Европа, които са се опитвали да спекулират с лихвени бенчмаркове, с левов дълг. Това са така наречените "продавачи на страх" - борсови играчи на пазара на държавни дългове, които печелят от пускането на слухове за срив на лева, обясни Иван Искров.

Банкерът подчерта, че нито България, нито БНБ са се отказали от идеята за влизане в еврозоната, но в еврозоната в момента други неща са на дневен ред.

Влизането в еврозоната не е привилегия, а задължения за България и това ще се случи. В момента обаче в еврозоната текат промени на регулаторните процеси, убеден е шефът на БНБ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6271 |10.11.2010 Банките си обявиха "кредитна" война . 2| 4653 |08.07.2010 Банките длъжни отрано да казват лихвите . 18| 4431 |23.03.2010 Румен Петков прогнозира предсрочни избори за парламент . 1| 4513 |11.03.2010 15% безработица прогнозират синдикатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads