Реклама / Ads
7| 6267 |10.11.2010 НОВИНИ

Банките си обявиха "кредитна" война

.
Октомври отмина под знака на относително висока активност на банките по кредитните и депозитни продукти. Това посочват анализаторите от "Моите пари" в редовния си обзор на банковия пазар.
 

Трезорите се надпреварваха кой ще предложи най-изгодната оферта за ипотечен кредит.

Станахме свидетели на понижения на лихви, някои дори чувствително, на отпадане на такси, дори бяха представени и нови продукти, обобщават от Моите пари.

По-атрактивни условия по избрани жилищни и ипотечни кредитни продукти въведоха УниКредит БУЛБАНК, Юробанк И Еф Джи България, Райфайзенбанк, СИБанк, ОББ, МКБ Юнионбанк, Societe Generale Експресбанк, Емпорики банк.

При потребителските кредити банките запазват остават пасивни. Причината, според Моите пари, е слабото потребителско търсене.

Едва когато потреблението се повиши, банките ще бъдат по-активни в предлагането на по-атрактивни оферти за тези цели. До тогава по всяка вероятност акцентът ще е върху жилищните заеми, защото те са по-солидно обезпечени, а и са носители на доход за много по-дълъг период от време, обясняват анализаторите от портала.

Тенденцията за връщане на офертите с фиксирана лихва за определен период беше подкрепена с предложенията на още една банка през октомври. Така стремежът на банките да предоставят все по-изгодни условия се подкрепи за пореден месец.

През месеца стартираха и промоционални кампании на почти всички банки, които промениха лихвените си бюлетини по срочни депозити.

От седем на брой банки предприели промени, пет повишиха лихвите си по срочни депозити. Повишенията са по-силно изразени при депозитите в евро и не толкова при тези в лева.

Въпреки че е налице повишение на лихвите по депозити, то не променя съществено пазара, се отбелязва в анализа.

Макар и малко завишени, лихвите по депозити остават на значително по-ниски нива в сравнение с началото на кризата.

Състоянието през октомври може би ще се окаже временно и понижението на лихвите по депозити вероятно ще се възстанови идните месеци, прогнозират от Моите пари.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5119 |09.11.2010 Павлин Димитров: МВР не води война със синдикатите . 16| 7572 |07.11.2010 Босия: Трактора преминава към терористична война . 2| 5278 |05.11.2010 Обявиха код "Червено" в родните пощи . 11| 7446 |26.09.2010 Граждански сдружения обявяват война на монополите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads