Реклама / Ads
17| 7092 |26.05.2015 НОВИНИ

Щерката на члена на ВСС Я. Тодоров без конкурс при Цацаров

.
Ясен Тодоров
Теодора Тодорова, дъщеря члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) и председател на етичната комисия Ясен Тодоров, е започнала работа в прокуратурата, без да е минала през конкурс и без да има предишен трудов стаж. Това става ясно от отговори на държавното обвинение до в. "Сега" по Закона за достъп до обществена информация.
 
Теодора Тодорова е назначена за "младши експерт - протокол" в отдел "Връзки с обществеността и протокол" в администрацията на главния прокурор през март 2015 г., се вижда от декларацията за конфликт на интереси на баща й. От прокуратурата уточняват, че момичето е на срочен договор за времето, докато длъжността бъде заета с конкурс. В деня, в който от държавното обвинение изпратили отговорите си, на сайта му се появила и обявата за конкурса, отбелязват от медията.

Обикновено такива състезания после се печелят от служителите, които вече заемат длъжността.

Тодорова е поредната роднина на висш представител на съдебната система, която започва работа в нея. Например децата на петима от бившите членове на ВСС са съдебни помощници във Върховния административен съд. Такъв е и синът на магистрат от същия съд.

В отговора на прокуратурата за Тодорова се обяснява още, че търсената информация е лична, а не е обществена, тъй като от нея не можело да се направят изводи за дейността на администрацията на главния прокурор. Въпреки това младши експертката изрично се съгласила данните за нея да бъдат огласени.

Според отговора Тодорова е завършила два университета едновременно с отличен успех - право в Нов български университет и журналистика в СУ. Дипломната й работа по журналистика била за начина, по който медиите отразяват проблемите на съдебната система. Професионалният й опит е като стажант в списание "Правен свят" и във в. "168 часа", както и задължителния за всички завършващи право стаж в съдебната система.

Неотдавна бившият приятел на Тодорова беше хванат да преписва на изпита за младши прокурори. Той е разполагал с решените казуси.

"Кандидатът, който бе заловен, беше гадже на дъщеря ми преди време. Но от август миналата година са разделени. Оттогава не съм го виждал, защото по начина, по който се разделиха - инициативата беше негова, така... бях леко засегнат. Тя няма откъде да има казуса. Неприятна е тази спекулация с моето име. Аз нямам досег до казусите", коментира тогава Ясен Тодоров.

След скандала младежът напусна и Софийския градски съд, където беше съдебен помощник.

Тодоров е смятан за част от стабилното лоби около главния прокурор Сотир Цацаров във ВСС, той е бивш следовател и съдебен инспектор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 6987 |10.05.2015 Христо Иванов: Създавам дискомфорт на Ясен Тодоров . 0| 4709 |04.05.2015 Тодоров: Законът допуска неплащането на глоби . 23| 4910 |28.04.2015 Я. Тодоров: Не сме се родили във ВСС . 8| 4932 |22.04.2015 Ясен Тодоров: Съдебната реформа не е в подмяната на ВСС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads