Реклама / Ads
0| 3893 |18.10.2023 НОВИНИ

Швеция и Белгия почетоха жертвите на терориста от Брюксел. Убитите са мъже на възраст 60-70 години

.
Източник: Ulf Kristersson/Facebook
Министър-председателят на Швеция Улф Кристершон и белгийският му колега Александър де Кро отдадоха почит в Брюксел на жертвите на нападението на въоръжен мъж в понеделник, при което загинаха двама шведски футболни фенове, а един беше ранен.
 

Във вторник Кристершон заяви, че нападението в белгийската столица, извършено от 45-годишен отхвърлен кандидат за убежище от Тунис, е показало, че Европейският съюз трябва да засили сигурността по границите си и в региона, за да се защити по-добре.

 

В сряда, на мястото, където стрелецът застреля шведските футболни фенове, Кристершон, с шал на шведския отбор около врата, и Де Кро, държащ фланелка на шведския отбор, участваха в кратка церемония, като положиха венци за жертвите, след като изслушаха тъжно произведение, изпълнено на виолончело, предаде "Ройтерс".

 

Те също така положиха шалчето и фланелката сред цветята.

 

Стрелецът, заподозрян за убийството, почина във вторник, след като беше застрелян от полицията в кафене.

 

Той се идентифицира като член на "Ислямска държава" и пое отговорност за нападението във видеоклип, публикуван в интернет. Нарекъл се е Абдесалем ал Гилани. Белгийският държавен телевизионен оператор RTBF го назова като Абдесалем Ласуед.

 

Ислямска държава пое отговорност за нападението.

 

По-късно в сряда изпълнителният орган на ЕС трябваше да предложи допълнителни мерки за укрепване на сигурността в Европа, след като нападението на заподозрения стрелец, живял по-рано в Италия и Швеция, подчерта пропуските в сигурността и неуспешните политики за депортиране.

Той е пристигнал в ЕС през италианския остров Лампедуза през 2011 г., съобщават двама италиански източници от правителството и службите за сигурност.

 

През 2016 г. той е идентифициран от полицията в Болоня като лице, изложено на риск от ислямистка радикализация, и е наблюдаван от разузнавателните служби.

 

ЕС от години се опитва и не успява да преработи проблемната си миграционна система.

 

Стрелбата е извършена в момент на повишена загриженост за сигурността в голяма част от Европа, свързана с конфликта между Израел и Хамас, но според прокурорите стрелецът изглежда е бил мотивиран повече от изгарянето на Корана в Швеция.

 

През август Швеция повиши тревогата си за тероризъм до второто най-високо ниво и предупреди за увеличаване на заплахите срещу шведите в страната и чужбина, след като изгарянията възмутиха мюсюлманите и предизвикаха заплахи от джихадисти.

 

Жертвите са мъже на възраст съответно около 60 и 70 години, съобщи шведското външно министерство.

 

"Ние сме единни в борбата си срещу радикалния ислямски екстремизъм", заявиха в съвместно изявление външните министерства на Швеция и Белгия.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4015 |18.10.2023 Редки кадри: Ядреното куфарче на Путин се появи в Пекин . 0| 3889 |18.10.2023 WINBET ще бъде официален партньор на MAX FIGHT 56 . 1| 3657 |18.10.2023 Папата: Ситуацията в Газа е отчайваща. Направете всичко възможно, за да избегнете хуманитарна катастрофа . 4| 4096 |18.10.2023 Какъв е залогът на посещението на Байдън в Израел?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads