Реклама / Ads
0| 2642 |16.11.2022 НОВИНИ

Швеция ще даде 3 млрд. крони (287 млн. долара) на Украйна

.
Швеция ще достави нова военна помощ на Украйна. Стойността е 3 млрд. крони (287 милиона долара) на Украйна. Това е най-големият пакет от отбранителни средства досега. Той включва система за противовъздушна отбрана. Това заяви премиерът Улф Кристершон, предаде Ройтерс.
 

Предишният оръжеен принос на Швеция, която кандидатства за присъединяване към НАТО заедно със съседката си Финландия, варираше от обикновено оборудване като каски и бронежилетки до гранати и ракети. Кристершон посочи, че това е "най-големият военен пакет, който сме направили, и ние следваме точно украинския списък с приоритети от това, от което те самите смятат, че имат нужда точно сега".

 

Министърът на отбраната Пал Йонсон каза, че новият пакет от военно оборудване включва система за противовъздушна отбрана, боеприпаси и зимно оборудване от запасите на шведските въоръжени сили, които много необходими за защита на Украйна срещу яростните удари с руски ракети през последните седмици.

 

Предишното социалдемократическо правителство на Швеция, което загуби изборите през септември от дясната коалиция на Кристершон, се договори за няколко транша помощ за Украйна, както военна, така и хуманитарна, на стойност над 1 млрд. крони, напомня Ройтерс.

 

Артилерийската система Archer е на първо място в украинския списък с желания от известно време, но не беше включена в новия пакет за помощ, въпреки че Пал Йонсон не я изключи за в бъдеще и каза, че ще има още подкрепа.

 

Премиерът Кристершон каза, че правителството следи отблизо развитието на събитията във вторник в Полша близо до украинската граница и че е необходима повече информация, за да се получи по-ясна картина на случилото се.

 

Швеция също така изпраща хуманитарна помощ в размер на 69 млн. долара. Правителството заяви, че подкрепата е насочена към подпомагане на украинския народ през зимата, докато Русия продължава да нанася удари върху ключова инфраструктура, оставяйки големите украински градове без електричество. Част от помощта ще отиде и за Молдова, която също претърпя прекъсвания на електричеството.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2598 |15.11.2022 Почти 25 млрд. лв. е събрала НАП до откомври . 4| 2591 |15.11.2022 Очаква се през 2023г. България да получи до 3.4 млрд. лв. от оперативни програми на ЕС . 3| 3850 |14.11.2022 След Нидерландия и Швеция ни реже за Шенген? . 7| 2927 |13.11.2022 Николай Василев: Предпочитам да се създаде десен, прозападен и реформаторски кабинет.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads