Реклама / Ads
4| 2581 |15.11.2022 НОВИНИ

Очаква се през 2023г. България да получи до 3.4 млрд. лв. от оперативни програми на ЕС

.
Очаква се през 2023г. България да получи финансиране в размер до 3.4 млрд. лв. от оперативните програми на ЕС. ова стана ясно след приключилите късно снощи тристранни преговори за годишния бюджет на Европейския съюз.
 

Евродепутатът Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП участва в преговорите между Еврокомисията, Съвета на ЕС и Европейския парламент. Новаков посочи, че следващата година България ще получи плащания само по вече започнати преди години проекти от стария програмен период. Настоящият период 2021-2027 г. у нас на практика не е започнал, защото доскоро не сме имали нито една одобрена програма, а и нито един проект не е изпратен за предварително одобрение. Новаков определи, че по отношение на кохезионната политика към днешна дата страната ни все още е нетен донор и не очаква никакви плащания от Брюксел.


Одобреното за България финансиране е предвидено за вече стартирали инвестиции и проекти по линия на Структурните и Кохезионния фонд, както и Общата селскостопанска политика. Според предварителните разчети на Европейската комисия общо за транспортна и градска инфраструктура, подкрепа на бизнеса и иновациите, околна среда, заетост и образование България може да очаква до 1.9 млрд. лв.

 

Средствата са от Европейски фонд за регионално развитие, Кохезионния фонд, Европейския социален фонд и Инициативата за младежка заетост.

За развитие на селските райони и земеделието са предвидени до 890 млн. лв., а за директни плащания и пазарни мерки в подкрепа на стопаните - до 1.5 млрд. лв. до 268 млн. лв. се предвиждат по механизма REACT-EU за възстановяване от ковид пандемията. Това ще е и последната година, в която държавата ще може да се възползва от плащания по инструмента.

 

Общият размер на бюджета на ЕС за 2023г. възлиза на 169 млрд. евро. По-рано Европейският парламент гласува и прие позицията си за преговори за бюджета, в която Андрей Новаков настоя за над 50 млн. евро увеличение на средствата в 6 направления. Сред тях са допълнителни средства за инфраструктура за цифрови услуги (Механизъм за свързване на Европа), подкрепа дейността на ключови европейски структури като Европейската прокуратура, ОЛАФ, Европейски фонд за отбрана (ЕФО), подкрепа за военна мобилност и Инструмента за финансово подпомагане за управлението на границите и за визите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2552 |15.11.2022 Заподозрян за атентата в Истанбул опитал да избяга в България . 0| 2753 |15.11.2022 Петър Бъчваров е убит с директен изстрел през оградата . 17| 4911 |15.11.2022 Бягството на Путин - през ОАЕ, Иран, КНДР до… Марс . 2| 3479 |15.11.2022 Доц. Киселова: Избори през март или 2 в 1 през октомври? В момента само се маркират територии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads