Реклама / Ads
8| 3102 |08.11.2021 НОВИНИ

„Сиела Норма“: 228-те машини са за наши нужди и не дължим обяснение за тях

.
Веселин Тодоров Източник: стопкадър, Nova News
Тези 228 машини са предназначени за собствени нужди на „Сиела Норма“, не дължим обяснение за тях. ЦИК превиши правомощията си, затова сме подали сигнал до прокуратурата. Това заяви в ефира на Nova News Веселин Тодоров, изпълнителен директор на фирмата доставчик на машините за вота 2 в 1 „Сиела Норма“.
 

Той обяснява, че ако човек разполага с ключа от софтуера, може да манипулира изборите като го промени и го преинсталира на всички машини една по една, но затова са нужни милиарди.

 

Тодоров сподели още, че вчера е провел срещи с ДАНС и НАП.

 

„Сигналът ни е срещу председателя на ЦИК Камелия Нейкова, която е разпоредила камионът да бъде върнат и разтоварен в склада. Разпореждането не е изпълнено, а машините са разтоварени извън него и се охраняват отделно“, обясни той.

 

Това разпореждане е обжалвано в Административния съд.

 

„Целта не е някой да бъде осъден, а машините да бъдат освободени, защото са частна собственост. Имаме още десетки хиляди машини със „Смартматик“ на територията на целия ЕС“, коментира той.

 

По думите му няма основания за съмнения в манипулация за вота, тъй като 228-те машини не са смесени с другите, а се съхраняват отделно.

 

„Ако всяка наша техника бъде задържана, няма да можем да си изпълняваме задълженията. Изборите на 11 юли бяха най-честните в последните 1340 години“, подчерта той.

 

Казусът с машини за гласуване предизвика напрежение в събота. На пресконференция от ГЕРБ попитаха чии са 228 устройства, които са извън поръчаните от държавата допълнителни 1 600 за изборите на 14 ноември. В петък от прокуратурата са получили сигнал от фирмата доставчик на машините „Сиела Норма“ за „неправомерни действия от служители на МВР“. Заради това и са започнали проверка. От ЦИК обявиха, че те били за демонстрации в Армения и Грузия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 16750 |07.11.2021 Политолог: Допълнителните машини да се озоват до сертифицираните, за да гръмне някой бомбата, че вотът се фалшифицира . 5| 3242 |07.11.2021 ЦИК не е поръчвала допълнителните 228 машини за гласуване . 18| 6646 |07.11.2021 Прокуратурата се опитва да изкара МВР виновно за скандала с машините за гласуване . 8| 3203 |07.11.2021 И прокуратурата подхвана машините за гласуване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads