Реклама / Ads
18| 8996 |20.10.2019 НОВИНИ

Сигнал: Борисов агитира незаконно в работно време със служебна кола

.
Бойко Борисов зад волана
Жалба срещу премиера за погазване на поне два текста от Изборния кодекс - забраната за безплатно ползване на административен ресурс и забраната за ползването на държавен и общински транспорт в предизборната кампания, бе подадена от представителя на БСП за България, АБВ и Д21 в Търново.
 

В работно време Бойко Борисов в качеството му на министър-председател пътува с кандидата за кмет на града от ГЕРБ Даниел Панов. Те обикалят обекти и излъчват на живо във фейсбук - това може да е нарушение на Изборния кодекс в частта за ограниченията за предизборната агитация


Панов бе кмет досега, но според изборните правила той не представлява община Велико Търново от момента на регистрация за изборите. След нея е длъжен да излезе в отпуск, а реално действащ кмет, който представлява общината (в това число и пред изпълнителната власт) е някой от зам.-кметовете.

 

ОИК-Велико Търново обаче постанови по жалбата от левицата, че нарушения няма... защото фейсбук и профилът на премиера там не е "медийна услуга" по смисъла на закона, откъдето следвало, че неправомерна агитация няма. Останалите обстоятелства - ползване на служебен автомобил безплатно с цел агитация, така и не са били обсъдени от местните изборни надзорници. Или поне това не е отразено в решението им.

 

От обединената левица в Търново очаквано се обърнаха с жалба до ЦИК. А от решението по нея става ясно, че ЦИК не е съгласна с аргументите и решението на местната изборна комисия: "Жалбоподателят оспорва в срок решението за оставяне на сигнала му без уважение като неоснователен, като подробно развива оплаквания, че не е изследвана фактическата обстановка, че обстоятелствата сочат на осъществяване състава на нарушение по чл. 168, ал. 3 ИК. Счита, че решението на ОИК – Велико Търново е незаконосъобразно, тъй като разпространението на записа на беседата на министър-председателя с кандидата за кмет на Велико Търново е осъществено не само в социалната мрежа фейсбук, но и от много други медии. Прилага и доказателства за това. Моли за отмяна на атакуваното решение като незаконосъобразно.

 

Централната избирателна комисия, след като се запозна с всяко едно от приложените към преписката доказателства и с всичките в цялост, намира жалбата за допустима, подадена в срок и от лице с правен интерес, а по същество за основателна", пише в решението на ЦИК по казуса.


ЦИК постановява, че решението на ОИК-Велико Търново е незаконосъобразно и следва да бъде отменено. Преписката е върната обратно в местната изборна комисия и се иска ново произнасяне, но като се съобразят аргументите на ЦИК, описани по-горе.


Ако в крайна сметка нарушение на изборните правила от премиера Бойко Борисов и останалите участници в сагата бъде окончателно установено, наказанието е от 3000 до 15 000 лв. глоба - за безплатно ползване по време на кампания на публичен административен ресурс.








 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 10542 |19.10.2019 Николай Хаджигенов: Борисов винаги е бил готов да избяга . 5| 3975 |18.10.2019 С приятелска десница Борисов подкрепя Зоран Заев . 31| 14872 |18.10.2019 Хитлерюгенд на стадиона са част от нещо много зловещо; има проблем с обкръжението на Борисов . 21| 5524 |17.10.2019 Казвали сме ”Ефенди, благодаря”, но за войната няма подкрепа, категоричен е Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads