Реклама / Ads
4| 4851 |28.07.2021 НОВИНИ

Сигналът на Рашков срещу Гешев вече е при прокурор

.
Бойко Рашков, Иван Гешев
Сигналът, който вчера вътрешният министър Бойко Рашков изпрати в следствието срещу главния прокурор Иван Гешев вече е разпределен на прокурор. Това каза за БТА ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.
 

Тя припомни, че данните на служебния вътрешен министър бяха препратени до спецпрокуратурата и на случаен принцип сигналът е разпределен на прокурор.

 

Предстои той, чрез вътрешното си убеждение и закона, да прецени какви действия да предприеме.

 

Колкото до заявеното от Рашков, че ще обжалва, ако получи отказ за разследване на Гешев, Маджарова заяви, че вътрешният министър може да направи това пред Апелативна специализирана прокуратура.

 

„Такъв е редът и така процедира Прокуратурата с всички сигнали, независимо от кого и срещу кого са депозирани“, посочи тя.

 

Маджарова припомни, че по силата на действащия от 1975 г. НПК, основният орган, оправомощен да образува досъдебно производство, е прокурорът.

 

Единствено кодексът от 1952г. е предвиждал възможност такава преценка, наред с прокурора, да извършва и следователят.

 

Ръководителят на спецпрокуратурата коментира още, че през годините са постъпвали различни сигнали срещу главните прокурори и този сигнал не е прецедент. Единственото различно в случая е това, че той идва от служебния министър на вътрешните работи.

 

Припомняме, че вчера шефът на МВР поиска от ръководителя на Националната следствена служба Борислав Сарафов да започне разследване срещу главния прокурор Иван Гешев. Писмото на Рашков до Сарафов можете да видите тук.

 

Малко по-късно през същия ден Следствието прехвърли горещия картоф на спецпрокуратурата под претекст, че Националната следствена служба нямала правомощия да образува досъдебни производства. Преценката за наличието на основания за образуване на досъдебни производства била единствено и само в компетентността на прокурор.

 

Междувременно Бойка Рашков се закани, че ще обжалва пред самия Гешев, ако заместникът му Сарафов откаже да образува досъдебно производство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3893 |28.07.2021 Рашков първо тества ВСС, сега - прокуратурата. Засега се проваляли . 4| 10789 |28.07.2021 Татяна Дончева скастри ГЕРБ заради Рашков: Нали сте за върховенство на закона, защо министърът трябва да го нарушава . 3| 3223 |28.07.2021 Депутатите обсъждат утре да извикат ли Гешев в парламента . 19| 10267 |28.07.2021 Бойко Рашков: ГДБОП, Вътрешна сигурност на МВР и ГДНП са действали като слугини на прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads