Реклама / Ads
4| 5339 |07.04.2010 НОВИНИ

"Сименс" поемат разходите за бъгната система

.
Цветан Цветанов
"Сименс" ще плащат разходите и евентуално неустойките по проблема със софтуера, заради който не можа да стартира навреме новата система за биометричните паспорти. Това бе съобщено днес от вътрешния министър Цветан Цветанов.
 
По тази причина 630 експресни поръчки на граждани от цялата страна не бяха изработени навреме.

630 експресни поръчки за нови паспорти с биометрични данни са били изпълнени тази нощ, след като се наложи преконфигурация на системата на фирма "Сименс".

Блокаж в софтуера е причината за закъснението при изработката на новите документи за самоличност, за което нямат вина нито служителите на МВР, които работят и през нощта, нито българските граждани, коментира вътрешният министър. Проблемът е изцяло софтуерен и е на фирма "Сименс", уточни министърът. На помощ са се притекли и софтуерни специалисти от Италия, които са се включили в преконфигурирането на системата.

Цветанов поясни, че изработените през нощта паспорти вече са разпратени за сметка на "Сименс" по куриери до областните дирекции на МВР в страната, откъдето са били поръчките. За да наваксат закъснението, служителите на паспортните отдели имат готовност да работят денонощно. и тези допълнителни разходи ще се поемат от "Сименс".

Само за три работни дни са постъпили около 69 500 заявления за смяна на паспорти, лични карти и шофьорски книжки в цялата страна, обобщи Цветанов. Той призова гражданите, които нямат спешно пътуване зад граница, да изчакат с поръчките си.

Предстои МВР-шефът да разговаря с представители на "Сименс", за да бъдат уточнени параметрите по договора, подписан с германската фирма от предшественика му Михаил Миков, на тази база да се обсъдят вариантите за евентуални неустойки за гражданите за причинените неудобства.

"Ще търсим възможности за някаква компенсация с банкова гаранция в размер на 1,5 млн. евро", прогнозира Цветанов. Хората вероятно ще бъдат компенсирани за закъснението и нервите, като им се приспадне сумата за експресната поръчка. Цената на паспорта ще бъде намалена, съобразно срока на изпълнение на заявката - дали документът ще бъде готов като обикновена поръчка, или като бърза поръчка, обясни Цветан Цветанов.

Той бе категоричен, че няма начин да се върнем към изработването на старите документи за самоличност, за да избегнем гафа със софтуера за биометричните данни. причината е, че трябва да покриваме еврокритерии за задължителното им въвеждане.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5215 |06.04.2010 Имало публичен натиск върху съдебната система . 5| 5571 |30.03.2010 Депутати кръстосват шпаги заради изборната система . 2| 4723 |15.02.2010 Нужна ни е по-добра пенсионна система . 1| 5042 |03.02.2010 Оценяват вузовете по 10-бална система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads