Реклама / Ads
0| 3068 |02.03.2023 НОВИНИ

Симеон Горов от ”За Земята”: Незаплатените емисии ощетяват както българския, така и европейския бюджет

.
ТЕЦ Източник: БГНЕС
„Стигнахме до сумата от почти 75 млн. евро, за които не са заплатени въглеродни квоти“, каза пред БНР Радостина Славкова от природозащитната организация „За Земята“, които изготвиха доклад за подценени емисии и спестени финансови средства за последните 5 години.
 

„Европрокуратурата разследва истинността на данните за парникови газове, подавани към българските институции, а оттам и към европейските. Ние констатирахме в нашето проучване големи различия между данните, подавани към различни отдели на Изпълнителната агенция по околна среда и към КЕВР.

 

До изпълнителната агенция са декларирани значително по-ниски емисии на въглероден диоксид и така е избегнато плащането на въглеродни квоти за това причинено замърсяване.

 

Докато при КЕВР са подавани по-високи цифри, които вероятно са доста по-близки до реалните и на база на тях получават по-висока цена за произведената електро- и топлоенергия“, обясни тя.

 

Според Симеон Горов от „За Земята“ от това разминаване се облагодетелстват лицата, които държат съответното съоръжение:

 

„Когато те не заплащат сумите за квотите, тези пари остават в съответното дружество и по този начин то има по-голяма печалба или по-малък разход“.

 

По думите му по тази система незаплатените емисии ощетяват както българския, така и европейския бюджет пряко. Непряко това ощетява и гражданите на България, като влошава тяхното здраве, води до респираторни заболявания, добави той.

 

Радостина Славкова подчерта, че тяхното изследване се връща 5 години назад – декларираните емисии между 2017 – 2021 г. "Разглеждаме 5 централи – топлофикациите в Перник и Сливен и 3 ТЕЦ – „Брикел“, „Марица 3“, и „Бобов дол“.

 

По думите й ключова роля имат фирмите, които проверяват и потвърждават информацията за изгорените суровини и отделените емисии от ТЕЦ-овете.

 

Друг проблем по веригата е, че почти всички инсталации от изследването притежават собствени акредитирани лаборатории, които по принцип би трябвало да са независими. В този случай не са такива, категорична бе Славкова. И добави:

„Отговорността тук е на българската служба по акредитация. Същият орган би трябвало да следи и за коректността на данните, подавани от верификационните фирми.

 

Отново нямаме развитие по въпроса, дори обратното – виждаме примери как се поддържа акредитацията в продължение на 10 години на едната фирма, която е без ясно заявен собственик в търговския регистър.

 

При другата фирма, когато има множество констатирани нарушения в предходните години, не само не се ограничава дейността й или да й се отнеме акредитацията й, а напротив – разширява се“.

 

По думите й роля в процеса има и Министерство на енергетиката.

„При положение, че една организация без силата на държавата е в състояние да установи такива нередности, бих се изплашил да приема, че държавата не е имала възможността да го направи“, добави Симеон Горов и подчерта, че това прилича на „чадър“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3229 |24.02.2023 Симеон Дянков: Надеждата за правителство е в ”Демократична България” . 3| 3437 |23.02.2023 Първан Симеонов: Година след избухването на войната има реален риск от ескалация на конфликта . 17| 5374 |18.02.2023 Първан Симеонов от ”Галъп”: ПП-ДБ имат по-голям избирателен резерв от ГЕРБ-СДС-млади хора в София . 13| 3516 |17.02.2023 П. Симеонов: Санкциите по „Магнитски“ подсказват, че трябва да се търси стабилна евроатлантическа формула след 2 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads