Реклама / Ads
2| 6151 |29.08.2016 НОВИНИ

П. Симеонов за Фрог: АБВ ще правят мръсно на БСП

.
Първан Симеонов
Кандидатурата на Татяна Дончева за президентските изори ще разбърка картите вляво. Бихме могли дори да мислим и за известно разбъркване на тези вдясно. Това каза пред Фрог нюз политологът Първан Симеонов.
 

Дончева би била интересен кандидат. Има лява биография, но в политическата си кариера на няколко пъти е открехвала вратата на дясното пространство. Няма да забравя изявлението й на конгреса на ДСБ, защото беше най-яркото. Няма да забравя и прегръдката й с Бойко Борисов на един неин конгрес. Тя се опитва да заеме една центристка роля и винаги, когато си в центъра, това дава възможности към теб да погледнат всички. Ние знаем, че има поне няколко политически субекта, които все още не са съвсем наясно какво правят във връзка с президентските избори. Един от тях е АБВ. Друг такъв субект са реформаторите. Дори ГЕРБ не знае какво точно прави. Според мен появата на Татяна Дончева може да не и даде толкова много гласове, но от политологична гледна точка безспорно ще й донесе допълнителна значимост. Тя винаги е избирала точните моменти да реализира картите си, така да се каже, обясни той.

На въпрос дали пиперливият й език ще я изкара напред в класациите, Симеонов каза: Това би бил един от позитивите. Вторият й позитив е, че тя се позиционира сравнително ясно срещу корупцията и срещу мафията. Трети позитив е, че ще се опита да реализира ползи вляво и вдясно. Оттам може да вземе гласове. Вотът за Дончева е личен. Той не е толкова идеологически и партийно мотивиран. За нея вотът е малко по-ляв, по-градски и по-центристки. В крайна сметка президентските избори са едни лични избори. Както се казва кога, ако не сега, обясни политологът.


Според него ситуацията в ГЕРБ е най-лесна. Имаше няколко критични за тях седмици, в които имаше известна тяга в лявото пространство. Имаше и ефект на снежната топка и поредица от добри новини. В крайна сметка и с повята на Данчева, лявото отново се разроява. РБ не е взел решение. Слави Трифонов е неутрализиран, по всичко личи, че няма да участва в тези избори. Така всички потенциални опасности за ГЕРБ вече изглеждат почти парирани. ГЕРБ отново могат да се върнат в тази леко надменна роля, в която да ни хвърлят на час по лъжичка, а ние да коментираме. Даже да си призная е леко унизително като техни шамани да гадаем какво са искали да кажат.

Първан Симеонов е категоричен, че ген. Румен Радев е сравнително непознат политически субект. Ние първо трябва да видим какъв е политическия му стил. Съвсем скоро ще разполагаме със социологически измервания. Трябва да видим кои ще са другите кандидати в ляво, защото и заявката на Татяна Дончева донякъде е неясна. Какво ще прави АБВ не е ясно, но със сигурност ще прави мръсно на БСП. Прекалено е рано да мислим за потенциала на един или друг кандидат. Рано е да гадаем, но по-добре би било лявото да е обединено зад една личност, заключи той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 15483 |29.08.2016 Само във Фрог: Министерски пост на ДПС срещу подкрепа за ГЕРБ на изборите . 0| 5325 |29.08.2016 Само във Фрог: Задържаният шеф на ДАИ мина на успокоителни . 1| 5729 |29.08.2016 С. Ташев за Фрог: Борисов постигна два важни успеха . 2| 10883 |25.08.2016 Спас Ташев за Фрог: „Ела, вълчо, изяж ме” e миграционното ни поведение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads