Реклама / Ads
0| 3933 |03.02.2017 НОВИНИ

Синдикати: Работещи по проекти в образованието няма да си получат парите

.
Синдикатите са притеснени за изпълнението на оперативната програма ”Наука и образование за интелигентен растеж” (НОИР). Те разчитат на служебния екип на Министерството на образованието и науката (МОН) да овладее положението, за да не загубим пари.
 
Това стана ясно на първото за мандата на служебния кабинет заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование, съобщава news.bg.

"Нашите партньори в Брюксел ни уведомиха още през ноември миналата година, че при ОП НОИР има проблеми. Боя се, че работещите по вече стартирали проекти може да не си получат парите", заяви председателят на Съюза на българските учители към КНСБ Янка Такева.

Според нея има дискриминация при заплащането на младите учители, които работят по проекта "Твоят час". Те получават едва половината от лекторското възнаграждение за специалисти със стаж до три години в системата.

Социалните партньори настояха за промени в държавни образователни стандарти и наредби, както и за усъвършенстване на механизмите за формиране на делегираните бюджети. Като спешни проблеми те посочиха още ранното отпадане от училище, квалификацията на учителите, предстоящото пенсиониране на голяма група учители и липсата на млади педагози.

Партньорите изявиха готовност да се включат в комисиите за атестиране на педагогическите специалисти, както и в тази за определяне на иновативните училища.

Българската асоциация на частните училища (БАЧУ) поиска нейни представители да участват в комисията за пререгистриране на тези учебни заведения. "Частните училища обучават повече от 10 хил. деца. Ето защо е редно да бъдат включени в обхвата на ОП НОИР", отбеляза Мария Каменова, председател на БАЧУ.

Съпредседателят на Сдружението на директорите в средното образование в Република България Асен Александров обърна внимание на подготовката за матурите. Според него сериозните мерки за сигурност не са достатъчни. Необходимо е също изпитните въпроси да се формулират по начин, който ще обезсмисли преписването.

Сектор "Средно образование" е най-мащабният, най-тежкият, най-чувствителният, посочи министър Николай Денков и увери, че екипът му ще положи усилия, за да осигури нормален учебен процес и спокойно провеждане на националното външно оценяване и държавните зрелостни изпити. За целта той разчита и на съдействието на социалните партньори.

Министър Денков представи пред Отрасловия съвет своите заместници - Мария Гайдарова, проф. Иван Димов и Ваня Стойнева.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3880 |01.02.2017 Петър Ганев: Неработещите институции ни правят по-бедни . 1| 3707 |20.01.2017 Депутати искат извънредно да заседават заради закопроекти . 1| 3939 |19.12.2016 Съдиите разделени на мързеливи и работещи, пишат на ”Шоуто на Слави” . 12| 6350 |08.11.2016 Нова заплаха! ГЕРБ-Бургас: Загубим ли, спират всички проекти в града

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads