Четвъртък, 23 Ноември 2017, 22:01
Frognews
0| 2788 |03.02.2017

Синдикати: Работещи по проекти в образованието няма да си получат парите

.
Синдикатите са притеснени за изпълнението на оперативната програма ”Наука и образование за интелигентен растеж” (НОИР). Те разчитат на служебния екип на Министерството на образованието и науката (МОН) да овладее положението, за да не загубим пари.
Това стана ясно на първото за мандата на служебния кабинет заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование, съобщава news.bg.

"Нашите партньори в Брюксел ни уведомиха още през ноември миналата година, че при ОП НОИР има проблеми. Боя се, че работещите по вече стартирали проекти може да не си получат парите", заяви председателят на Съюза на българските учители към КНСБ Янка Такева.

Според нея има дискриминация при заплащането на младите учители, които работят по проекта "Твоят час". Те получават едва половината от лекторското възнаграждение за специалисти със стаж до три години в системата.

Социалните партньори настояха за промени в държавни образователни стандарти и наредби, както и за усъвършенстване на механизмите за формиране на делегираните бюджети. Като спешни проблеми те посочиха още ранното отпадане от училище, квалификацията на учителите, предстоящото пенсиониране на голяма група учители и липсата на млади педагози.

Партньорите изявиха готовност да се включат в комисиите за атестиране на педагогическите специалисти, както и в тази за определяне на иновативните училища.

Българската асоциация на частните училища (БАЧУ) поиска нейни представители да участват в комисията за пререгистриране на тези учебни заведения. "Частните училища обучават повече от 10 хил. деца. Ето защо е редно да бъдат включени в обхвата на ОП НОИР", отбеляза Мария Каменова, председател на БАЧУ.

Съпредседателят на Сдружението на директорите в средното образование в Република България Асен Александров обърна внимание на подготовката за матурите. Според него сериозните мерки за сигурност не са достатъчни. Необходимо е също изпитните въпроси да се формулират по начин, който ще обезсмисли преписването.

Сектор "Средно образование" е най-мащабният, най-тежкият, най-чувствителният, посочи министър Николай Денков и увери, че екипът му ще положи усилия, за да осигури нормален учебен процес и спокойно провеждане на националното външно оценяване и държавните зрелостни изпити. За целта той разчита и на съдействието на социалните партньори.

Министър Денков представи пред Отрасловия съвет своите заместници - Мария Гайдарова, проф. Иван Димов и Ваня Стойнева.

 

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Мигранти плащат 10 000 евро, за да преминат българо-турската граница 0| 750 |23.11.2017 . Тръмп: Запазваме си най-добрата военна техника 0| 824 |23.11.2017 . Каталунците дадоха заден за отцепването 0| 1261 |23.11.2017 . Меркел: Германия е заинтересована от отношения с Русия 0| 1393 |23.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах