Реклама / Ads
6| 2721 |01.05.2023 НОВИНИ

Синдикатите и БСП празнуват разделени и всеки за себе си Първи май

.
На различни места в София Конфедерацията на независимите синдикати в България, Конфедерацията на труда „Подкрепа“, БСП и леви организации ще огбележат празника на труда Първи май.
 

На 1 май - Деня на труда и международната работническа солидарност, Конфедерацията на независимите синдикати в България ще проведе синдикална акция "За правото на сдружаване и достойни заплати!".

 

На датата, която е емблема на борбата за защита на работническите интереси, конфедерацията ще постави исканията за достойни възнаграждения, гарантирани трудови и синдикални права. Ще бъде блокирано за кратко движението в центъра на столицата в района на пл. "Орлов мост" от 10 часа.

 

След това на входа на парк "Борисова градина" ще се проведе синдикален хепънинг. На него гражданите и гостите на град София ще могат да разговарят с експертите на конфедерацията и да получат материали с основните искания на КНСБ.

 

Конфедерацията на труда „Подкрепа“ организира празнично шествие от 11.00 ч. от пл. “Света Неделя” до музей “Земята и хората”, където от 12.30 ч. започва концерт “Рок за труда”.

 

На сцената ще забият известни български рок банди и изпълнители, сред които “Спринт”, “Атлас”, “Хоризонт”, Милена, Васко Кръпката, "Подуене блус бенд", "Медикус", Конкурент" и др. Музикалното събитие ще продължи почти 9 часа.

 

Инициативата е породена от желанието на КТ „Подкрепа“ да покаже, че 1 май е ден на работниците, които вече 137 години се борят за правата си и заради които днес има 8-часов работен ден, здравеопазване, детски надбавки, обезщетения, защитно и предпазно работно облекло.

 

На този 1 май КТ „Подкрепа“ отново ще постави исканията си за решително повишаване на доходите във всички отрасли и икономически дейности; Ефективен, устойчив и справедлив енергиен преход в България; За 80% покритие с колективно трудово договаряне на заетите във всички браншове; Приемането на закон, който да гарантира конституционното право на стачка; Война на безобразните условия на труд в България.

 

Градската организация на БСП в София ще отбележи 1-ви май - Ден на труда и на международната работническа солидарност и празник на левия печат с тържествен митинг-концерт. В него ще се включат представители на синдикатите и кооперативите, както и всички леви издания. Празникът ще премине под мотото "Мир, труд, солидарност".

 

Лявото обединение ЛЕВИЦАТА! организира инициатива по повод 1 май- деня на труда и левия печат под надслов „Справедливост за труда – Твоят труд струва повече".

Инициативата ще се проведе на 1 май 2023г. (понеделник) от 11:00ч на столичния пл. Славейков

 

ЛЕВИЦАТА! ще отправи искания за мащабна трудова реформа с подобряване условията на труд, повишаване на доходите за работещите и пенсионерите, както и за приемане на бюджет за 2023г. със заложено увеличение на минималната работна заплата до 50% от средната заплата като достигне до 850лв от 1 юли, преизчисляване на всички пенсии на база осигурителен доход за 2022г и минимална пенсия не по-ниска от линията на бедност от 504лв, както и увеличение на заплатите с 10% за всички в бюджетната сфера, в които не е имало увеличение от 2022г. насам.

 

Сред исканията на ЛЕВИЦАТА! са за по-справедливо данъчно облагане, в което хората на труда не плащат процентно по-висока данъчна тежест от транснационалните корпорации и картелираните сектори и настояват за събиране на данък свръхпечалба за банковия, телекомуникационния, оръжейния сектор, за търговците с горива и енергия, както и големите хранителни вериги. Сред другите предложения на лявото обединение са по-висок корпоративен данък от 15% за големите предприятия и премахването на държавните субсидии за ток за фирмите с големи печалби.

 

Митинг-концертът на 1-ви май ще започне в 11,00 часа на Лятната естрада (Открита сцена) в Борисовата градина.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3028 |01.05.2023 Имен ден празнуват Майя, Мая, Тамара, Еpмeнa, Еpмeлинa, Еpмeнкo . 40| 5570 |23.04.2023 Стефан Цанев: Стигне ли разделението на партиите и народа, иде гражданска война . 2| 2744 |18.04.2023 Синдикатите категорични: Абсолютно недопустимо е да се остане със стария бюджет . 5| 2748 |12.04.2023 Бизнесът иска ръст на ДДС, синдикатите - данък ”Свръхпечалба”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads