Реклама / Ads
20| 4786 |09.02.2010 НОВИНИ

Синдикатите заплашиха: Който вдига възраст, пада от власт

.
"Кризата се задълбочава" отсякоха от КТ "Подкрепа" и КНСБ. Синдикатите атакуват антикризистния модел "Дянков", като успоредно с това предупредиха правителството да не вдига годините за пенсиониране, защото "който вдига възраст, пада от власт".
 

Синдикатите оповестиха, че прогнозираното за 2010 ниво на безработица от 11, 4% вече е достигнато и очакват то да достигне около 14-15% тази година. Желязко Христов се оплака, че липсва мониторинг на антикризистните мерки и мерки за борба със сивата икономика. "Социалният диалог е в дефицит в някои области от Северозападна България, както и в здравната сфера. Закъсняването на плащанията на държавата към фирмите е социална драма за работещите хора.", каза още Христов. По думите му задълженията на държавата към бизнеса трябва да бъдат публично оповестени, както и конкретните срокове на разплащания.

На пресконференцията бяха оповестени факти, свързани с Брутният вътрешен продукт за 2009, който е намалял с 5%, като експертите очаква спадът да продължи до средата на годината. Промишленото производство се е свило с 22%, а промишлените продажби - с 28,2%. Синдикатите отчетоха и намалелия размер на външните инвестиции в нашата страна, ниското усвояване на средствата от еврофондовете и забавянето на реализацията на инфраструктурни проекти в следствие от забавените плащания от държавата. "Бюджетните задължения към реалния сектор висят като гилотина върху бизнеса и трудовите хора", каза още Желязков. Броят на наетите по трудово и служебно правоотношение е намалял с 157 000 души от септември 2008 до септември 2009.

Желязко Христов каза още, че действащата антикризистна програма в България не покрива комплексно направленията. Той също така припомни, че временната антикристна програма на правителството изтича през април. В тази връзка работодателите са изработили пакети от антикризистни прдложения, които са изпратили до двете конфедерации. Днес КНСБ И КТ "Подкрепа" сравниха предложенията на различните работодатели и обещаха, че до края на тази седмица пакетът от предложенията ще бъде окончателно оформен, като една обща позиция на двата синдиката.

"Бушува социална енергия за това, което се случва със здравната реформа", изтъкна Желязко Христов, а Константин Тренчев допълни, че синдикатите биха изпробвали новия закон за събранията, митнигите ии манифестациите, ако не се чуят позициите им.

Във връзка със здравната реформа синдикатите констатираха високомерие "от един зам.-председател на парламента и председател на здравната комисия. Готови сме да започнем преговори за споразумение за 1-2 години или до края на мандата на правителството. Ако дневният ред на обществото го няма, в антикризистния пакет отиваме на пътя на борбата. Ако не ни чуят, те ще се носят политическата отговорност", категоричен бе Христов. Според него не може по всички въпроси да намесваме премиера. Синдикалните организации предупредиха още, че "моделът Дянков" за рестрикция във всички сектори може да доведе до нова прокризистна ситуация. КНСБ и КТ "Подкрепа" се обърнаха към кабинета с настояването да не бъде увеличавана пенсионна възраст в страната със заканата "който вдига възраст, пада от властта".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4777 |26.01.2010 Синдикатите против вдигането на пенсионната възраст . 4| 4941 |19.01.2010 Рим вдига паметник на Вазов . 15| 4525 |05.12.2009 Тагарински е добре, Яне само вдига пушилка . 27| 59566 |26.11.2009 Телефонният бележник, който взриви България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads