Реклама / Ads
92| 5482 |05.12.2012 НОВИНИ

Сините искат оставката на Дянков

.
Иска се и незабавното освобождаване на управителя на Националната здравноосигурителна каса Пламен Цеков.
 

Приходите в Държавното обществено осигуряване за 2013 година ще бъдат девет милиарда и петдесет и пет милиона лева. За разходи са определени над девет милиарда и петдесет и един милиона лева - основно средства за пенсии и социални помощи. Предложенията на опозицията за индексация на майчинските бяха отхвърлени, предаде БНР. 

Мартин Димитров от Синята коалиция предложи майчинските да са колкото минималната работна заплата.  30 милиона лева повече, за да може парите на месечна база за майчинството да станат със 70 лева повече. 

От Коалиция за България предложиха увеличение на приходната част с близо 700 милиона лева. Емилия Масларова обясни, че парите могат да дойдат от повишаване на Фонд "Безработица" с 1%, от Фонд "Пенсии" и от увеличаване на максималния осигурителен доход. 

Вие направихте едно символично увеличение преди изборите от миналата година и от 2013 година отпадат всякакви такива обещания. Социалният министър Тотю Младенов заяви, че от първия ден правителството е започнало реформа в пенсионната система. 

От тази гледна точка имаме възможност въпреки кризата, през следващата година да увеличим пенсиите с 9,8%, отпуснатите пенсии към 31 декември 2009 година - това са масовият случай, минималната пенсия, социалната пенсия за старост, по която са свързани и други плащания, максималния осигурителен доход, минималната работна заплата въпреки кризата я увеличихме още от 2010 – 2011 - 2012 година и от първи януари догодина става 310 лева, т.е. от 240 на 310 лева общо за мандата. Общо взето, колкото и вие го направихте през вашия мандат, само че при три пъти или четири пъти по-голяма инфлация.

Междувременно Синята коалиция поиска в парламента оставката на министъра на финансите Симеон Дянков и незабавното освобождаване на управителя на Националната здравноосигурителна каса Пламен Цеков. Мотивите на сините депутати са свързани с предстоящото обсъждане днес на бюджета на Здравната каса, който според тях показва, че водената политика от управляващото мнозинство в здравеопазването е вредна и изцяло погрешна.
 

Депутатът Ваньо Шарков обобщи: Безспорен е фактът, че само за последните две години Министерството на финансите откраднаха поне 59 млн. от здравноосигурителните вноски на българските граждани. Правителството наруши задължението си да осигурява българските деца така, както се осигуряват всички български граждани. ДДС-то върху лекарствата продължава да бъде едно от най-високите във всички страни в Европа. В тази връзка Синята коалиция настоява за оставката на министъра на финансите Симеон Дянков, който превърна НЗОК в собствена касичка. Народното събрание трябва незабавно да освободи и управителя на НЗОК, защото той е един прост изпълнител на волята на министъра на финансите и не успява по никакъв начин да защити интереса на здравноосигурените български граждани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 7651 |30.11.2012 Борисов поиска оставката на разобличена от комисията "Янев" . 37| 5673 |29.11.2012 Сините номинират Галя Гугушева за КС . 45| 5057 |19.11.2012 Борисов обеща подкрепа за кандидат на сините за конституционен съдия . 0| 4899 |11.11.2012 10,5 млн. лв. искат роднините на 15-те българи, потънали с „Илинден”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads