Реклама / Ads
36| 5474 |03.02.2009 НОВИНИ

Система на васална лоялност бил феноменът на България днес

.
Ситуацията на много места у нас наподобявала феодалните отношения, когато крепостните селяни се привързват към местния помешчик, който добре ги стриже и дере, но ги и храни.
 

 

Трябва да започне публичен дебат за това какви хора политиците ще допуснат в листите си на изборите, обяви по БТВ кметът на Благоевград Костадин Паскалев. Той призна, че през последните години всяка партия се възползва от хора, които имат тъмно минало и нечисто реноме по градовете на България. Това били хора, ползващи се с подкрепата на местната, а и на централната власт.

Дава се франчайзинг на местната политика у нас, добави социалният антрополог Харалан Александров. По повод случилото се в Дупница, когато арестуваните братя Галеви бяха подкрепени от местното население, той коментира, че тази ситуация наподобява феодалните отношения, когато крепостните селяни се привързват към местния помешчик, който добре ги стриже и дере, но ги и храни. Това бил феноменът на посттоталитарна България - система на васална лоялност. А развитието предполага разграничение, ценности, програми, неща, които на много места в България не сме приели, затова поддържаме ниско качество на живот и несвобода, която обаче е много удобна, добави още Александров.Това била икономика на усилието, но не и на гражданското общество. Александров изрази надежда този феномен да не става национален. Той даде пример с митинга в подкрепа на АЕЦ "Козлодуй", напомнайки, че няма по света миньор, който да иска ядрена енергетика. Явно това са били хора от мината на Ковачки, длъжни всякак да защитават интересите му, обясни той.

kostadin_paskalev.jpegПаскалев на свой ред обясни, че моделът в Дупница е умален модел на онова, което се случва в държавата, но не всички знаят подробностите - контрабанда, неслагането на бандероли на акцизни стоки, митници... Той добави, че политическите партии не водят дебати и не се интересуват от повишаване на качеството на живот на гражданите. Кметът на Благоевград уточни, че в момента у нас се случва нещо уникално - наличие на шанс нещата да мръднат напред, да се направят конкретни добри неща с помощта на евросредстата и нежелание това да се прави.

Кризата е шанс за промяна и въпреки че България досега винаги при криза се срива надолу, все пак има шанс този път да се получи обратното, благодарение на хората, които инвестират в себе си и са динамични, обобщи Х. Александров. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 4913 |10.12.2008 Система за проследяемост можела да "хване" диоксина . 2| 4319 |14.09.2008 Л. Маунтер: Има заплаха за електропреносната система . 12| 5110 |10.09.2008 Н. Михайлова: Има много сбъркано в политическата система . 1| 4770 |04.08.2008 Англичани си оставили ръцете в инфосистемата на НВМС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads