Реклама / Ads
9| 4952 |27.02.2015 НОВИНИ

Ситуацията на българското малцинство в Украйна описа Киссе в ЕП

.
Антон Кисе
По покана на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев посещение в Европейския парламент проведе г-н Антон Киссе, председател на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната рада на страната.
 

Двамата проведоха редица срещи с евродепутати от България, Германия, Литва, Унгария, Хърватия и Естония, като обсъдиха положението в Украйна и ги запознаха със ситуацията на българското малцинство в страната.

 

Антон Киссе подчерта необходимостта да има комуникация с властите в Киев и с българските представители, като отбеляза, че често се спекулира с информацията в медиите за българското малцинство в Украйна, тъй като тя идва от лица, които не са част от него и живеят извън страната.

 

Украинският депутат от български произход заяви подкрепата си за териториалната цялост на Украйна и планираната децентрализация, която според него ще повиши ефективността на управлението по места и от това ще имат полза всички граждани и региони на страната.

 

Според г-н Ковачев „реформите трябва да отговорят на желанието на населението за демократична, единна и модернизирана Украйна, гарантираща правата на всички граждани, включително тези, принадлежащи към национални малцинства”.

„Същевременно не може и няма да правим компромиси по отношение на териториалната цялост на страната”, категоричен бе Антон Киссе.

 

Андрей Ковачев, който е член на председателството на Европейския парламент, смята, че „час по-скоро е необходима конкретна финансова подкрепа за реформите в Украйна. В противен случай има сериозен риск от финансов колапс, което ще се използва за допълнително дестабилизиране на страната”.

 

В Украйна живеят над 200 000 българи, които се ползват със статут на национално малцинство. Това им гарантира  всички права съгласно Рамковата конвенция за защита на националните малцинства, приета на 10 ноември 1994 година от Комитета на министрите на Съвета на Европа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4693 |11.01.2015 Започваме подготовка за българското председателство в ЕС . 8| 5296 |04.01.2015 Интерпол дири 63-ма духнали от българското правосъдие . 29| 4440 |23.12.2014 Вицепремиерът Бъчварова: Не изключвам кабинет на малцинството . 1| 4121 |21.12.2014 Издирват пострадал човек на връх Ботев, ситуацията е критична

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads