Неделя, 22 Октомври 2017, 11:27
Frognews
0| 3167 |15.08.2016

Ситуацията с банките не била розова, а нормална

.
Ситуацията не е розова, а нормална. Така председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България Петър Андронов коментира резултатите от стрес тестовете в банковия сектор, които бяха оповестени миналата седмица. „Стрес тестовете показаха, че банките имат достатъчно капитал спрямо изискванията в европейския регламент“, каза той.

На въпрос възможно ли е да се повтори ситуацията с КТБ, след като тя се случи след изказване на тогавашния гуверньор на БНБ Иван Искров, че банковия сектор е стабилен, Андронов отговори, че ако тогава е говорила само централната банка, сега оценката е на 900 души и девет оценителски компании със световно име, които не биха рискували реномето си просто така.

 

Проучването продължи два месеца, но стрес теста е нещо рутинно – то се прави всяка година, само че този път знаехте за него. По-важното беше оценката на активите, защото съмненията бяха, че позициите, отбелязани в отчетите на банките, са не съвсем надеждни, каза Андронов. Помолен да коментира информацията за две банки, които са с неудовлетворителни резултати, Андронов каза, че те имат капитал над минимално изискуемия и паралелите с КТБ са неуместни. Нуждата от допълнителен капитал при тях пък е „в рамките на изпълнимото, далеч от всякакви критични нива“.

 

Андронов каза, че при тестовете се проучва всичко, включително оценителите е трябвало да проверяват вътрешни кредити и лоши кредити. На практика те провериха 75% от кредитния портфейл, докато „в Европа, когато проверяваха банките, едва стигаха до 20%“. Проверява се абсолютно целия портфейл, без значение дали банката има клонове извън страната или извън ЕС, като се започва с най-големите кредити.

Според госта няма възможност някоя банка да е укрила информация.

 

Никой не е казал, че няма лоши кредити, добави Андронов, и допълни: „видяхме какви прекласификации е на правила централната банка – 665 млн. допълнителни провизии или обезценки, каквито има в доклада, са точно заради лошите кредити, върху които се добавят допълнителни резерви от банките. 665 млн. са и много, и малко – на фона на обема на банковата система са прилична малка сума, защото са под 1%. От друга страна, на фона на проверения портфейл, е една допълнителна резерва, която би била подходяща и достатъчна на този етап“.

 

По думите на Андронов доверието към банките, измерено с депозити, не спира да расте вече 7 – 8 години – от първите сигнали на кризата. „Ситуацията не е розова, а нормална. Изводите не трябва да водят до самодоволство. Искаме централната банка да продължи да прилага този строг подход, който имаше по време на проверката, и да държи тези стандарти високи“, каза още гостът. Според него ситуацията в Турция не застрашава банковата система у нас.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Слух уволнява шефа на НСО 0| 177 |22.10.2017 . ЧЕЗ подобри сигурността на електрозахранването в столичния район „Оборище“. 0| 412 |22.10.2017 . Нона Йотова: В политиката се прекланям пред Елена Йончева 0| 669 |22.10.2017 . Иван Ласкин: Всички, които са създали нещо велико, са отшелници 0| 850 |22.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах