Реклама / Ads
20| 5099 |21.07.2023 НОВИНИ

Лют скандал в парламента: Телефонни записи и обиди си раздаваха депутатите

.
Източник: стопкадър
Лют скандал се вихри в парламента. Депутатите едва не стигнаха до бой за преден път. Повече от два часа депутатите не могат да започнат да работят по същество, тъй като не успяват да се разберат за дневния ред, който да следват.

Още в началото председателят на НС Росен Желязков даде предложение в програмата да влязат нови девет точки. "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", застанаха като пълна опозиция на предложението му. Те започнаха серия от предложения за разместване на точките, въпреки че приеха да работят, докато приемат всички.

 

Народните представители се пошегуваха, че заради тези неуредици, най-вероятно ще приключат работа към 23,00 часа.

 

Иван Ченчев, последван от няколко депутати от БСП, застана пред трибуната на председателя и поиска да вземе думата, след като депутатите на левицата призоваха шефа на НС да ги отстрани. 

 

"Уважаеми колеги, преди г-н Ченчев да вземе думата, групата, която е в интимна близост с водещите искат да бъдат отстранени. Искам да не им дам възможност. По правилника, при създаване на безредие може да се стигне до отстраняване от зала, но няма как вие да искате да бъдете отстранени", каза Желязков. 

 

"В разговор с вас казахте, че можете да ни отстраните, но не искате да го правите, защото ще дадем трибунка, видите ли", изтъкна Ченчев.  

 

"Такова нещо не съм казал", категорично отсече председателят на НС. 

 

"Всичко което се случва е по ваша вина. Как се определя, че някой работи добре? Когато няма търпение, няма нищо. Вие имате инструментите да направите така, че заседанието да тръгне в нормален ход. Предлагаме ви разместване в точките. Знаем ,че първа, втора и трета са фиксирани. 7,8 и 9 не са. Ако искате да говорите върху мен, добре, но ви призовавам от името на ПГ защо не свиквате председателски съвет? Според вас НС работи ли? Ако искате отстранете ни от зала, това, което се случва няма да ни е за пръв път", каза още Ченчев. 

 

"Как мина гласуването за това заседанието да бъде излъчено по БНТ и БНР? Отхвърляте всичко, което предложи БСП. И 28 точка да предложим, и премиерът да дойде, така ще си върви заседанието", каза още той. 

 

"Нека да отговоря на г-н Ченчев. Уважаеми колеги, мисля, че проявявам учудващо и за себе си търпение. БСП иска да подложи на разместване 6 от 7 точки", допълни Ченчев. 

 

Искрен Митев от ПП също поиска думата. 

 

"Колеги, не ви ли е срам? Пред семействата ви? Пред белите ви коси? Гражданите плащат да стоите 5 човека и да блокирате работата на НС. Пет човека нарушавате работата в НС. Не ви ли е срам, бе, момчета? От хората и от избирателите ви? Както пращахте патрони до Украйна, сега го сложихте като пета точка. Знаем, че искате да ходите към морето, но ние ще си свършим работата със и без вас", каза той, обръщайки се към колегите си от БСП. 

 

Андрей Чорбанов („Има такъв народ“) се обърна към председателя на парламента Росен Желязков и попита защо се събират в сряда да обсъждат дневен ред за седмицата, като той може да се подмени изцяло. Понеже видно е, че не зачитате мнението ни като парламентаристи, ще се обърна към вас като музикант аматьор към музикант аматьор, каза Чорбанов.

 

Надявам се, че свирите по-добре, отколкото аз пея, защото иначе извън парламента ще умрем от глад, допълни той.

 

Председателят на Народното събрание Росен Желязков каза, че приема хвърлената ръкавица и ще направят няколко репетиции. Мислете за името на дуета, г-н Чорбанов, отговори му Желязков и добави, че могат да измислят нещо от фамилните им имена, щели да се получат оригинални неща. 

 

Радостин Василев (нечленуващ в парламентарна група) направи забележка за облеклото на заместник-председателя на Народното събрание Андрей Чорбанов, в частност за карирания му панталон.

 

Палячовщината винаги е функция на поведението, а не на облеклото, отговори му Чорбанов, който взе думата от парламентарната трибуна. По думите му панталонът може да се смени, генетиката е това, което остава за цял живот. 

 

След поредицата от процедури по предложения за разместване на дневния ред председателят на парламента Росен Желязков помоли Никола Минчев да го замести като ръководещ заседанието и каза, че отива на председателски съвет. 

 

"Г-н Митев, къде си? На Вие ще ви говоря. Разбирам, че искате да приемете бързо предложението на Борисов. Горите и бързате да гласувате решението му. Прегърнали сте се. Как ще го обясните на избирателите си. Те са ясни, техните избиратели знаят, но вашите какво ще ги правите. Тази коалиция ще стане ясна. 350 хиляди са вече и повече ще станат", обърна се Свиленски към Митев. 

 

От парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) пък излязоха с декларация, „посветена на лицемерието“. Тя беше прочетена от парламентарната трибуна от председателят на групата Тошко Йорданов.

 

Той пусна през телефона си запис от изказвания и след това повтори част от тях: „Нито глас за Пеевски.“ „Става дума за българската държавност, става дума за нашето бъдеще, затова как се развива България.“ „Нито глас за Пеевски, за да може ние след това в парламента да гарантираме, че ще има управление, което ще постави ГЕРБ и ДПС в карантина.“ „Не, няма да има достъп на ДПС и на ГЕРБ до кокала на властта“. 

 

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2790 |18.07.2023 Скандал тресе Сметната палата. Обвиниха бившия шеф в злоупотреби . 1| 2431 |17.07.2023 Крум Зарков: Този ВСС и когато избира, и когато уволнява някого все е скандал . 3| 2584 |14.07.2023 Културният министър за скандалите в Народния театър: Болно ми е от създадената ситуация . 4| 2523 |13.07.2023 Развръзка със секс скандала, свързан с водещ от Би Би Си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads