Реклама / Ads
26| 6374 |12.04.2011 НОВИНИ

Скандал! Яне натискал съратник да фалшифицира 17 500 подписа

.
Яне Янев
Лидерът на РЗС Яне Янев бе обвинен от бившия областен координатор на партията в Силистра Здравко Георгиев, че го е притискал да фалшифицира 17 500 подписа в прословутата подписка за промяна на Конституцията, внесена в Народното събрание. Георгиев увери депутатите, че Янев чрез заплахи го е принудил да се захване с това. Според него, ако бе отказал да свърши работа, с него “ще се случи нещо лошо”.
 

Така бившият областен шеф е бил заставен да намери “човек, който фалшифицирал над 9000 подписа”.

Георгиев се яви на трибуна в парламента, придружен от Валентин Николов и Стефан Господинов от ГЕРБ, който заяви, че като негов съгражданин бившият резесар му се оплакал и го потърсил за съдействие.

Потърпевшият призна, че след като го извикали в централата на “Врабча”, Георги Стоянов и Цветан Темелков, които работили в централата на РЗС му връчил списъци с имена, ЕГН, адреси за фалшифициране. Янев го попитал: “Можеш ли да се справиш с още подписи”. Отвърнах: „Трябва да намеря определени хора и намерих един човек, който фалшифицира над 9000 подписа“, обясни Георгиев.

Когато го заведох в централата, те казаха: ”Къде са оригиналите, за да ги върна обратно, за да ги унищожат те. Тогава разбрах, че се готви голямо фалшифициране с тази подписка и реших да ги скрия и запазя. 2-3- пъти Янев пита какво става с тия подписи, а аз му казах, че съм ги унищожил”, продължи историята бившият координатор. Тогава Янев му казал: ”Ако не си ги унищожил, с теб ще де случи нещо лошо”. В играта били и Георги Стоянов и Живко Темелков, които също го питали дали е унищожил дадените от тях списъци. Георгиев ги уверил, че ги е унищожил. Фалшифицирани са около 200 000 подписа, сигурен съм, че една трета от подписката в НС е фалшива, заяви пред журналистите Георгиев.

На въпрос защо чак сега решава да говори, бившият областен координатор заяви, че дълго време го е измъчвала съвестта, бил заплашван, и накрая решил да каже истината.

Бившият областен координатор заяви, че е предал материалите и в прокуратурата. На вметнати от журналистите реплики, че и той самият е съучастник в група за фалшифициране на подписка, той отвърна: „На мен ми беше наредено да се направят тези подписи, един вид и под заплаха. Ако не се справиш с тия неща, с теб ще се случи нещо лошо“, цитира той лидера си. На въпрос на “Всеки ден” дали само на него са предлагали да фалшифицира подписката, Георгиев отвърна: “ Не знам. Мисля, че той го е правил съвсем дискретно, за да няма свидетели”.

ГЕРБ се наема да сведе до ваше знание тези потресаващи факти от този човек, който е бил в ръководството на тази партия. Става въпрос за измама в особено големи размери, злоупотреба с лични данни. Наш ангажимент – и през прокуратура, и през медии, да станат достояние за да се види истинското лице на нашия депутат Яне Янев и групичката, която остана в парламента, заяви депутатът Стефан Господинов.

На подозрението, че това е контраудар срещу РЗС заради настъплението на Янев на срещата с президента, Господинов отговори, че това е съвпадение и няма общо с другото.

Ако искат някаква защита, логично е да се обърнат към управляващата партия, обясниха от ГЕРБ. Цецка Цачева е предала подписката към компетентните органи и затова тя е уведомена, намеси се и зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов.Имам чувството, че световната конспирация работи и всичко е свързано с ГЕРБ, със сигурност, иронизира той. ГЕРБ няма отношение към нито една партия, във връзка с коментарите на различни лидери. Тепърва до изборите ще чувате най-различни неща за ГЕРБ – къде се намесил, кого оженил, кого развел, предположи герберът.

По-рано днес стана ясно още, че РЗС са предали на президента аудиозапис с данни за купуване на гласове за ГЕРБ, стана ясно след среща на лидера на РЗС Яне Янев с държавния глава в президентството.

„Предоставихме на президента диск с аудиозапис, от който се чува как „ярки представители на българския ъндърграунд, в това число такива, които в момента са в следствените арести или в затворите, са купували гласове за ГЕРБ“, поясни Янев. От РЗС дали записите на президента, защото той трябва да реши при формирането на изборната администрация, какво би се случило, ако партията не е в тази администрация, добави лидерът на резесарите.

В отговор на репортерски въпрос Янев посочи, че имат богат арсенал от информация, защото хората им вярвали, че са единствените, които смело и категорично могат да покажат пред обществото всичко, свързано с корупцията.

Ръководството на РЗС е настояло президентът да сезира Конституционния съд за противоконституционност на параграф 1 точка 11 от Изборния кодекс, който определя кои партии са парламентарно представени, каза Янев. Президентът е казал, че продължава консултациите на тази тема с неговите юристи, допълни лидерът на РЗС.

Янев използва случая да каже, че ще имат силен кандидат-президентски тандем и той ще обърква сметките на партиите от статуквото. На 18 септември ще проведем извънреден конгрес и там ще стане изненадата, доволен обяви Янев след срещата с държавния глава. „РЗС се оказва най-репресираната партия за целия преход – разтуриха ни групата, лишиха ни от председателските места в комисиите на НС, спряха ни субсидията, нахлуха в домовете на наши активисти и ги викаха в ДАНС, сега искат да ни лишат и от изборна администрация“, коментира Янев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5235 |07.02.2011 Агенти на ДАНС фалшифицирали подписката за нова конституция . 169| 10557 |14.01.2011 Първанов натискал за "Леденика", Трактора пускал компроматите . 27| 7752 |26.11.2010 Ексшефката на “Земеделие” фалшифицирала диплома? . 46| 10754 |19.10.2010 Арестуваха Супер Бианка, натискала се за интервю с Първанов, шоуто отвръща на удара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads