Реклама / Ads
0| 4178 |07.02.2018 НОВИНИ

Скандал с негодни ваксини и в Полша: хиляди са инжектирани

.
Хиляди ваксини, които не се били съхранявани правилно, са били поставяни на възрастни, деца и новородени. Нещо повече, медиците са знаели, че продуктите са компрометирани, но въпреки това са ги използвали, съобщи Радио Полша.
 

Засега установените случаи са най-малко 300, но може да стигнат до хиляди. В края на октомври 2017 година е била предприета проверка за съхранение на ваксини в Любушки регион, след като по-рано здравните инспектори са установили нарушаване при съхраняването на ваксини в медицинско учреждение. Проверката е разпоредила унищожаването на ваксините, тъй като някои от тях са били държани повече от 24 часа при температура от над 8 до 19,8 градуса по Целзий.

 

Сред тях са били ваксините Synflorix, Tetraxim, Varilrix, Priorix или Pentaxim. Представители на болницата са признали, че не са контролирали температурата при съхраняването на ваксините в неработните дни, както и в някои от работните. Освен това не е имало никакви решения или технически мерки за контрол на температурата в хладилниците в дневните и нощните часове и в неработните дни. Това налага унищожаване на ваксината веднага.

 

Въпреки изнесените факти от Министерството на здравеопазването на Полша излязоха с изявление, че въпросните ваксини не представляват опасност. Здравният инспектор Дорота Конащук твърди, че само знае за поне 10 медицински обекта, в които са били ползвани ваксини, които е трябвало да бъдат унищожени, цитира novini.bg.  В Методичното указание за надзор върху нежеланите реакции след ваксинация към Наредба 15/05 за имунизациите, е посочено, че нежелани реакции може да настъпят при неправилно съхранение на ваксини извън рамките на посочените температурни граници и неспазване условията на съхраняване при ниски температури при транспортиране на ваксините.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4934 |07.02.2018 След като Фрог съобщи за скандал в 4-то РУП, от МВР признаха за рокади . 7| 17154 |07.02.2018 Само във Фрог: Грандиозен женски скандал тресе столично РПУ, проверяват го за корупция . 7| 11327 |04.02.2018 Нешка Робева: След като се отказах от скандалите, те ме намериха . 5| 5616 |03.02.2018 Викат шефа на ДАНС в парламента заради скандала с община Септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads