Шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов изчете писмо от правосъдното министерство до представляващия ВСС, в което се настоява да се определят членовете на съвета, които да се срещнат с европейските прокурори. Във ВСС писмото постъпило на 29 септември – четвъртък.

 

След това Панов изчете и резолюция към него. Тя гласи, че Галя Георгиева ще говори по темата „Румяна Ченалова”, а Румен Боев и Ясен Тодоров – за атестирането и кариерното израстване на обвинителите. Били посочени и представители на двете колегии, които да разговарят с европрокурорите. Румен Георгиев, Васил Петров и Ясен Тодоров са представителите на прокурорската колегия, а Светла Петкова, Даниела Костова и Милка Итова – на съдийската колегия.

 

Панов поиска да разбере кой е определил точно тези членове на съвета да проведат срещите и по какви критерии. В отговор Димитър Узунов обясни, че писмото е получено на 29 септември. Човек от Министерство на правосъдието му дал да разбере, че членовете на съвета трябва да бъдат определени до 30 септември. Тъй като тогава нямало заседание, Узунов определил хората по критерии, които той е сметнал за необходими. Какви са те обаче не разясни.

 

Ясен Тодоров се опита да защити представляващия, отправяйки предизвикателство към Панов – в следващото заседание да отправи въпрос към главния прокурор за това кой е определил следователя Бойко Атанасов да се среща с европрокурорите.

Лозан Панов отбеляза, че е имало време писмото на правосъдното министерство да бъде внесено за обсъждане, защото срещите на европрокурорите се провеждат в периода от 2 до 9 октомври и от 10 до 13 октомври.