Реклама / Ads
4| 3478 |16.02.2023 НОВИНИ

Скандалът “Катаргейт” расте. Обвиниха още евродепутати

.
Разраства се корупционният скандал "Катаргейт", който разтърси Брюксел. Замесени са имената на още две имена от Европейския парламент - Мария Арена и Алесандра Морети, става ясно от заповедта за арест на евродепутата Андреа Козолино, задържан миналата седмица по обвинения в корупция.
 

Според документа Арена и Морети са били членове на "квадрумвират", заедно с Козолино и белгийския евродепутат Марк Тарабела, който също беше арестуван миналата седмица. Четворката, според заповедта, е изпълнила поръчката на бившия евродепутат Пиер Антонио Панцери, предполагаем тартор на мрежата, действаща в Европейския парламент.


Корупционният скандал на влияние разтърси столицата на ЕС, след като белгийските власти нахлуха в домове и офиси през декември 2022 г. на фона на обвиненията, че Катар и Мароко са раздавали пари и подаръци, за да осигурят благоприятно отношение в Европейския парламент. През следващите месеци институцията, която често се изявява по въпроси, свързани с върховенството на закона и борбата с корупцията, премина през период на самоанализ, докато нейните лидери се опитваха да се дистанцират от замесените и да проведат реформи.


Сагата хвърли в светлината на прожекторите вътрешната работа на социалистите и демократите (S&D) – групата, към която принадлежаха замесените евродепутати. S&D изключи Тарабела, Козолино и бившия вицепрезидент на парламента Ева Кайли и отговори през януари със свой собствен план за борба с корупцията и прозрачност.


Заповедта, видяна от POLITICO, хвърля светлина върху степента, до която се предполага, че корумпираната мрежа е проникнала в Европейския парламент.


В един пример, цитиран в заповедта, се казва, че Арена и Морети са действали по инструкции на Панцери по време на среща относно възможна парламентарна резолюция за Катар в края на 2021 г. Планът и самоличността на членовете на така наречения квадрумвират бяха разкрити в текстови съобщения, изпратени до Панцери от бившия му помощник Джузепе Мерони, който все още работи в групата на S&D по това време, според заповедта. 


Панцери е бил брифиран след срещите от Арена, както и от Франческо Джорджи – друг негов бивш помощник, който тогава работи за Козолино. 


Морети отрича обвиненията да е следвала инструкциите на Панцери в политическата си дейност. Арена не е коментирала.


Арена беше подложена на проверка заради пътуване до Доха през май 2022 г., след като не успя да декларира навреме, че правителството на Катар е платило нейните полети и настаняване. Арена се оттегли миналия месец като председател на парламентарната подкомисия по правата на човека – роля, в която тя наследи Панцери. Морети, междувременно, на 17 януари тази година обяви субсидирано пътуване до Катар, което се проведе през февруари 2020 г.


За разлика от случаите с Козолино и Тарабела, властите не са поискали от Европейския парламент да отмени правния имунитет на Арена и Морети - стъпка, необходима за разследването или обвинението срещу тях.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3273 |24.01.2023 Илия Кръстев: Скандалът с Nexo хвърля петно върху цялата IT индустрия . 0| 3075 |23.01.2023 Иван Михайлов: Скандалът “Нексо” не би засегнал търговските взаимоотношения между САЩ и Българи . 5| 4774 |17.01.2023 Донев в разрез с Радев: Има ли общо скандалът ”Nexo” с третия мандат и БСП? . 11| 3771 |15.01.2023 Ивайло Мирчев: Скандалът с терориста и Nexo бяха дирижирани, за да е сигурно, че третият мандат няма да е в ДБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads