Реклама / Ads
10| 3219 |21.12.2022 НОВИНИ

Скандалът в Народния театър се пренася в президентството и МС: Актьори искат оставката на Минеков от Радев

.
Източник: личен архив
В отворено писмо до президента Румен Радев 49 актьори от Народен театър "Иван Вазов" призовават държавния глава да поиска оставката на служебния министър на културата Велислав Минеков, тъй като той е човекът, който го е назначил на поста.

"Действията на господин Минеков в качеството му на министър на културата и представител на изпълнителната власт, би следвало да водят до разрешаване на конфликти, ограничаване на щети от всякакъв характер и прилагане на висок етичен стандарт при разрешаване на кризи.

 

С публичните си изяви по конфликта в Народния театър, господин Минеков уронва престижа на представляваната от него институцията", аргументират се те.

 

Публикуваме пълния текст на писмото, без редакторска намеса: 

 

Уважаеми господин Президент, 

 

Обръщаме се към Вас във връзка с т. н. „скандал“ в Народен театър „Иван Вазов“ тъй като Вие сте човекът, назначил господин Велислав Величков Минеков за служебен министър на културата.

 

Действията на господин Минеков в качеството му на министър на културата и представител на изпълнителната власт, би следвало да водят до разрешаване на конфликти, ограничаване на щети от всякакъв характер и прилагане на висок етичен стандарт при разрешаване на кризи. 

 

С публичните си изяви по конфликта в Народния театър, господин Минеков уронва престижа на представляваната от него институцията.

 

Ние, долуподписаните артисти от Народен театър „Иван Вазов“, се обединяваме в искане за оставка на министър Минеков.

 

Изразяваме дълбокото си възмущение от раздухването на конфликта в медийното пространство чрез разпространяване на полуистини, слухове и лъжи, които се представят от министър Минеков в неговите публични изяви.

 

  Можем да цитираме дълга поредица от изявления, в които Народният театър е определян като „блато“ и „пирамида“, артистите като жертви на „шпиономания, външен натиск и страх“, целящи подкрепа на директора и т. н. Изреждането на подобни изказвания би превърнало писмото ни в ехо на езика на омразата, затова ще спрем дотук.

 

Мълчанието ни до този момент се дължеше на убеждението, че всяко следващо изказване би удължило живота на скандала, че медиите разчитат на нашата приказливост в подобни случаи, за да го възпроизвеждат в най-невероятни вариации по темата, включително и за да го политизират.

 

В момент на политическа нестабилност именно това е най-опасният възможен сюжет. За съжаление липсата на публична реакция от наша страна започва да се тълкува превратно. Сега ние излизаме от зоната на неутралитет.

 

Какви щети са нанесени в резултат от действията на министър Минеков: уронване престижа на министерската институция, уронване авторитета на трупата на Народен театър “Иван Вазов” – културен институт с национално значение, опит за внасяне на разкол в артистичното съсловие чрез манипулативното оповестяване на трудовите ни възнаграждения, опити да бъдем припознати като поддръжници на определена политическа партия, легитимиране на „езика на омразата“ като естествена форма за разрешаване на кризи в обществото и в частност на кризи в културния сектор.

 

Такива действия не застрашават само Народния театър. Те могат да се разпространят епидемично и да се превърнат в норма на поведение, а това би означавало културна катастрофа.

 

При пожар в театъра се спуска желязна завеса, за да бъдат спасени зрителите. Така  се е случило преди почти 100 години, на 10 февруари 1923 г. Сцените са ветровити места и пожар може да тръгне от една искра. Днес всяка неистинна дума се превръща в пламък. Пуснете желязната завеса на сцената на скандала! 

 

Вярваме, че законовите средства в рамките на институцията са единственият възможен инструмент за установяване на истината. Назначеният одит на театъра е стъпка в тази посока. Преди приключването му обаче общественото мнение е тенденциозно манипулирано от министър Минеков с неверни и провокативни изказвания и със заемане на страна в конфликта.

 

Това поражда съмнение и в резултатите от назначените проверки, поради простия факт, че те се случват в предубедена публична среда.

 

Ако смятате, че министър Минеков действа от позицията на принципал на Министерство на културата и приемете в този случай думата „култура“ в нейния широк смисъл, едва ли нещо ще Ви попречи да „изхвърлите в кошчето“ това писмо. 

 

С уважение:

 

Албена Ставрева

Александра Василева

Ана Пападопулу

Антон Радичев

Асен Данков

Биляна Петринска

Бойка Велкова

Валентин Балабанов

Васил Драганов

Виктория Колева

Владимир Карамазов

Владислава Николова

Вяра Табакова

Георги Мамалев

Гергана Змийчарова 

Дарин Ангелов

Деян Ангелов

Деян Донков

Димитър Николов

Ева Данаилова

Ева Тепавичарова

Елена Иванова

Емануела Шкодрева

Жаклин Даскалова

Жорета Николова

Зафир Раджаб

Илиана Коджабашева

Ирина Митева

Йордан Петков

Карла Рахал

Любомир Петкашев

Михаил Петров

Ненчо Костов

Павел Иванов

Павлин Петрунов

Параскева Джукелова

Пламен Димов

Радена Вълканова

Радина Кърджилова

Снежина Петрова

София Бобчева

Стелиан Радев

Стефан Къшев

Стефания Колева

Стоян Пепеланов

Христо Петков

Христо Терзиев

Христо Чешмеджиев

Цветан Алексиев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3594 |21.12.2022 Директорът на Народния театър образува дело срещу Велислав Минеков . 9| 8077 |20.12.2022 Министър Минеков: По-важни ли са две госпожички в Народния театър от Морфов, Гърдев и Карабашлиев?! . 6| 4032 |18.12.2022 Скандалът в Народния театър: Директорът Василев зове Морфов и Кръстева да намерят диалог . 2| 2724 |16.12.2022 Започва цялостен ремонт в района на Античния театър в Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads