Реклама / Ads
6| 4365 |18.12.2022 НОВИНИ

Скандалът в Народния театър: Директорът Василев зове Морфов и Кръстева да намерят диалог

.
Александър Морфов и Велислава Кръстева продължават работата си в Народния театър “Иван Вазов”. Да намерят диалог помежду си зове директорът Васил Василев. От думите му пред Българската национална телевизия стана ясно, че той вероятно няма да бъде наказан за това, че надраска вратата на бившата пиарка на ДПС, което се превърна в генезис на скандала в най-стария професионален театър у нас. 
 

 "Мерките са Александър Морфов и Велислава Кръстева да продължат работата си и да намерят своя диалог между тях. Когато говорим за работа в екип, трябва да благодаря на целия екип на Народния театър, който мъдро отсъди, че сме хармонична общност и работим в хармония. Неслучайно са добрите успехи, които постигнахме с международните режисьори и пълните салони. Винаги се допускат грешки, хората допускат грешки и ние трябва да бъдем признателни, когато те оценяват, че допускат грешки и да продължаваме напред. Това се случва във всяко семейство - малък инцидент, след който смятам, че ще продължим напред именно заради отговорността, която имаме към нацията", каза Василев.

 

Работата си в театъра напусна Захари Карабашлиев. Той подаде оставка от поста писател на Народния театър заради “конфликт, който ескалира и излезе далеч извън стените на най-високата театрална институция”. Явор Гърдев също обяви, че е подал предизвестие да напусне.

 

Междувременно скандалът раздели първата ни трупа на две - част от актьорите подкрепиха директора Васил Василев, а други му поискаха оставката.

 

Новата политика за заплатите в театъра е формирана на база правила за оценка на възнагражденията на всички актьори. Минималната заплата за актьор е 1600 лв., а максималната може да достигне и 5000 лв. в зависимост от натовареността.


"Театърът е сложен организъм, актьорите играят на три сцени, успоредно репетираме по три постановки на ден, започват от 1 януари и завършваме на 31 декември. Това е труд, който трябва да е добре възнаграден. Именно от тази гледна точка създадохме програма за заплащането, която целеше само и единствено то да е добро и реално и да покаже какво възнаграждение трябва да получат актьорите. То е и справедливо. Единици са тези, които получават заплатата от 5000 лв. В държава като нашата смятам, че най-добрите актьори трябва да получават заплата, близка до министерска, ако не и по-голяма", каза Василев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3799 |11.12.2022 Министър Минеков: Народният театър е в най-тежкото си състояние, директорът не е смел човек . 0| 3038 |09.12.2022 ЕС с призив към Украйна да се присъедини към Международния наказателен съд . 0| 2919 |09.12.2022 Международният фонд ”Козлодуй” ще удължи срока на грантовете . 1| 7331 |06.12.2022 Сагата с Народния театър е представлението ”Троянският кон”, който всички гледаме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads