Реклама / Ads
19| 10302 |02.12.2022 НОВИНИ

Yaşasın DPS шумоли в коридорите на Народния театър. Чувате ли го, хора?

.
Задкулисието е тук...
Нищо ново под българското слънце: слугинаж, облечен в целофан от красиви фрази. Случаят с Народния театър „Иван Вазов“ само допълва списъка от унизителни, но целесъобразни действия. Накрая се изказа и директорът Васил Василев. И научихме: Александър Морфов първо драскал по вратата на пиарката Велислава Кръстева, чак после казал, че протестира.
 

Освен това протестира в празен коридор (?!). Освен това протестира след полунощ (може би има някакъв график за протестни действия…). В края на изявата си по Нова тв Василев закова режисьора-бунтар на стената: Театър имени “Александра Морфова” ще има, когато министърът го направи. Разбираме сарказма…

 

Не разбираме обаче, защо директорът смята, че Морфов е трябвало да разговаря с него, ако нещо го смущава, но не смята, че е било редно Кръстева да предупреди ръководството, че на изборите ще води Ахмед Доган до урната. Значи рано сутрин може да се дефилира с почетния лидер на ДПС, но късно вечер не бива да се изразява мнение по темата.

 

Васил Василев знае по-добре от всеки друг, за какво става дума. Знае и Кръстева. Морфов не е знаел, газирал се е от репортажите в деня на вота и се възмутил в късна доба. И се вдигна шум, стана скандал, надигнаха се гласове в една или друга посока, емоционални и дори нестройни.

 

Но… Накрая се появи декларация от хора от трупата на Народния, издържана в стил „Луначарски“: Благодарим на Директора за всичко, което прави за нас! Това повторено десетина пъти.

 

Преди десетина дни написах, че случаят ще приключи с напускане на Александър Морфов – не е важно по какъв начин и по каква процедура, - а Кръстева ще продължи да се утвърждава като незаменим темел в Народния театър. И понеже новите средства, осигурени за повишаване на заплатите на трупата, вероятно са и нейна заслуга, мълчанието ще забули скандала.

 

И понеже споменах съветския културен деец Анатолий Луначарски, ще го цитирам, с ваше позволение, негова мисъл за театъра: Революционният театър трябва да владее емоционалното изкуство, за да обхваща масите. Театърът трябва да възпитава пролетариата.

 

Никой няма да извика çok yaşa dps, но изразът ще се настанява упорито в гузно смълчаните коридори на символа на театралното изкуство. Както вече се случи с други коридори, в други институции.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3241 |02.12.2022 Бойко Ноев: Държавата ни можеше да направи много по отношение на Шенген . 1| 3183 |02.12.2022 Омбудсманът внесе в НС промяна да отпаднат глобите за платена, но сгрешена винетка . 2| 3224 |02.12.2022 Цветелина Пенкова: Повишаването на енергийната ефективност води до двойно по- ниски сметки за отопление . 11| 3316 |02.12.2022 Тома Биков хитрее: Ухажва ДБ от рано сутринта, поставя клин в отношенията й с ПП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads