Реклама / Ads
1| 5634 |30.03.2011 НОВИНИ

Скандалът за полицейски произвол в Кърджали се доразследва

.
Върховната касационна прокуратура (ВКП) е отменила отказа за образуване на разследване за полицейски произвол в дома на семейство Мустафови в края юли 2010 г и е върнала казуса за доразследване на Районната прокуратура в Кърджали, съобщиха в сряда от държавното обвинение. Касационна прокуратура е открила пропуски в проверките на обвинителите от Кърджали и Пловдив на скандалната акция на МВР.
 

По време на въпросната операция няколко цивилни полицаи нахлуха със сила в апартамента на Айсел Мустафова и разбиха главата на дъщеря й Ширин. Майка й се оплака в отворено писмо до медиите и подаде две последователни жалби за полицейско насилие в прокуратурата.

След разгарянето на скандала вътрешният министър Цветан Цветанов първоначално се извини за действията на подчинените си, подканен от премиера Бойко Борисов, но след това обърна позицията си на 180 градуса и обяви, че синът на Айсел и Сабахатин Мустафови – Карим е бил посредник при предоставянето на сексуални услуги срещу заплащане. По думите на министъра Карим Мустафов поръчал две проститутки от сводника Джем Мустафа, който също бе задържан при акцията.

Впоследствие обаче прокуратурата не повдигна обвинения нито на Карим, нито на баща му, а само на сводника Мустафа. Въпреки това никой от прокуратурата така и не потърси някого от семейството, за да го разпита във връзка с проверката за полицейско насилие. Напротив – бяха взети показания само от полицаите Петко Добрински, Красимир Спиров, Емил Семерджиев, Георги Георгиев и Михаил Димитров, участвали в акцията, които естествено отрекоха, че са превишили правата си.

Парадоксалното в случая бе, че служителите все пак бяха наказани от Цветанов с "писмено предупреждение", но не за насилие, а защото по думите на министъра "не са направили рапорти и съответния протокол, което е административно нарушение". По-леко от това наказание е само т. нар. "мъмрене" и то няма да попречи на сгафилите полицаи да кандидатстват за повишение, нито ще се отрази на заплатите им.

В жалбите си Мустафова бе посочила, че служителите на реда не са се легитимирали при нахлуването в дома й и семейството първоначално е било в шок, защото помислило, че става въпрос за обир. "Аз помислих, че ни нападнаха някакви престъпници, и почнах да чукам по стената на комшиите", пише Айсел Мустафова. Нейните твърдения обаче са отречени от полицаите и това се оказа достатъчно за Районната прокуратура да откаже да образува разследване срещу тях, а Апелативната в Пловдив – да потвърди отказа.

Мустафова обаче обжалва пред ВКП и така се стигна до настоящето решение на обвинителите да доразследват случая. Адвокатът на потърпевшата Елисавета Пенчева неведнъж вече обяви, че изчаква окончателното решение на прокуратурата, за да заведе дело срещу България в Страсбург. При сегашното положение това ще се забави, докато разследващите се произнесат дали все пак няма да образуват дело срещу полицаите, коментира адвокат Пенчева пред Mediapool.

По думите й тя все още не е получила препис от постановлението на ВКП и не е запозната с указанията, включени в него. "Отново сме на изходна позиция. Сега ще чакаме развоя на проверката и дали този път ще ни потърсят и от къде. Защото ние не искаме да даваме показания пред полицията, а направо в прокуратурата", добави юристката. Случаят със семейство Мустафови бе включен в изследвания на няколко правозащитни организации, като типичен пример за прикриване на полицейско насилие.

Заради тенденцията МВР по подразбиране да отхвърля всички обвинения в произвол срещу негови служители Българският хелзинкски комитет неотдавна започна кампания "Полицейското насилие: стоп сега!" Бяха проведени няколко срещи с ръководството на министерството и в крайна сметка оттам обявиха, че ще организират широко обществено обсъждане на заключенията на Европейския съд за правата на човека в Страсбург, включени в 27-те осъдителни решения срещу България заради полицейско насилие в последните 12 години. Целта е да бъдат подготвени промени в Закона за МВР, ако се прецени, че текстовете му създават предпоставки за злоупотреба на полицаите с оръжие и т. нар. помощни средства.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4976 |14.03.2011 Масово уволняват металурзи в Кърджали . 28| 6044 |13.02.2011 „Галъп”: Скандалът със СРС-та изяде 6% от подкрепата към премиера . 42| 4775 |06.02.2011 Ат. Семов: Държавата се управлява с полицейски методи . 40| 4981 |03.02.2011 Т.Дончева: Държавният произвол не внушава сигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads