Реклама / Ads
7| 14592 |20.08.2018 МИСТЕРИИ

Само във Фрог: Скандалният отец Дионисий цъфна на церемония на тамплиерите

.
Отец Дионисий
Скандалният отец Дионисий, който е със забрана да свещенослужи, се появи на церемония на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим. Събитието се проведе в комплекса ”Създатели на българската държава” в Шумен.
 

Целият облечен в  бяло, той  „огря“  предната редица на местни величия, провъзгласили се за тамплиери .  Любопитното е, че в нея членуват  12 рицари, сред които и три дами. Едната е Гинка Беджева -съпруга на председателя на Общинския съвет Борислав Беджев, Мима Желева -съпруга на областния управител Стефан Желев и д-р Румяна Попова. Командер на Командерия "Цар Симеон Първи Велики" е проф. Иван Цонев, бивш заместник-началник на Военното училище.

 

Церемониалмайстор  е  проф. Добромир Добрев, бивш началник на просветния инспекторат. На церемонията присъства и кандидат-постуланти, кандидати за рицари, сред които бившият депутат Ивайло Тошев и бившият заместник-областен управител Ивайло Илиев. В церемонията се включи и  астроложката Алена, също член на ордена.

 

Българската православната църква  няма официална и ясна позиция по въпроса за т.нар. тамплиерски ордени и тяхната псевдорелигиозна дейност.  Експерти го обяснават с факта, че по-голямата част от представителите на висшия клир са били сътрудници и агенти на Държавна сигурност и като такива немалко от тях „са проникнали в подобни ордени“.  В същото време на  католическите духовници им е забранено да взимат участие в техните ритуали.

 

В свое изследване експертът  Димитрина Чернева пише за тамплиерите: „ Зад инициативи от типа на т.нар. ордени на рицарите тамплиери в България и прословутия Върховен архонтски събор стои стремежът на една определена класа да легитимира себе си като аристокрация. В повечето случаи става дума за хора със съмнителна репутация, успели да се замогнат в годините на прехода най-често благодарение на престъпни сделки и унаследени мрежи и влияния от тоталитарния период. В амбицията да реализират себе си като елит – не просто финансов, но и духовен и политически (властови) – те демонстрират нуждата си от сакрална санкция, от меродавен печат, който би препотвърдил тяхната знатност, правото им да бъдат „избрани”, „необикновени”, „нередови” хора“.

 

Припомняме ви, че след като беше отстранен като предстоятел на храм-паметника  „Александър Невски“ през 2016 г. , Дионисий е завел съдебни дела срещу българския патриарх Неофит и срещу Ловчанския митрополит Гавриил. В същото време  срещу него е заведено Църковно-наказателно дело и той се намира под каноническо запрещение от свещенослужение. Според запознати, Дионисий е присъствал на церемонията, на която Слави Бинев е бил провъзгласен за архонт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5531 |05.08.2018 Църковна служба срещу проклятие на 90 години беше отслужена в Самораново . 0| 9165 |04.07.2018 Най-големият син на Тина Търнър се самоуби . 0| 6363 |23.05.2018 Самолет се разцепи на две, няма загинали . 0| 5103 |03.05.2018 Сега живеят най-самотните хора в историята на човечеството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads