Реклама / Ads
39| 8513 |11.04.2012 НОВИНИ

Скандално: Посланик затруднява пътуване на българчета от Молдова в Западните покрайнини

.
посланик Георги Панайотов представлява държавата ни в Молдова
Посланикът ни в Р Молдова Г. Панайотов забави издаването на виза за пътуване на ръководителката на българската група Вера Балова, директор на дирекция образование на АТО Гагаузия и поддръжник на българската кауза в Молдова от години. И сръбските власти също се опитаха да помрачат Великденския фестивал, задържайки на границата няколко десетки пакета с подаръци, което правят почти ежегодно.
 

Българският посланик в Молдова Георги Панайотов, волю или не, за малко щеше да попречи на пътуването на 50 български деца и тяхната ръководителка Вера Балова в Западните покрайнини за участие в традиционния Великденски фестивал по чупене на яйца, който се провежда ежегодно там, научи Frognews.bg.

Г-жа Балова е директор на дирекция образование на АТО Гагаузия и работи в тясно сътрудничество с Фондация Българска Памет, която години наред събира наши младежи от диаспората на родолюбиви инициативи в България, в европейските институции или в изконни български области, попаднали по силата на исторически събития в чужди държави. Като началник на регионалното управление на образованието на АТО Гагаузия. Тъкмо тя въвежда изучаването на български език във всички училища в АТО Гагагузия. През 2004 г. г-жа Балова получи от българското МОМН награда „Паисий Хилендарски“ за развитието на българската кауза в Р Молдова.

Затова изглежда повече от странно, че посланик Георги Панайотов поради не много ясни причини, артикулирани от него като неразбирателство с г-жа Балова, отказал да й издаде виза, с което поставил в патова ситуация пътуването на цялата група. Децата естествено не биха могли да тръгнат сама, без ръководител. При това цялата нелепа ситуация се разиграла независимо от многократните заявки на нашия дипломат, че българското посолство в Молдова е готово да подпомогне всяка инициатива на местната власт за съхраняване на българската култура. Впрочем самият Панайотов се оказа едно от последните дипломатически назначения на кабинета "Станишев", направено буквално в последния момент - в 12 без 5.

В резултат на няколкодневни сондажи станалата спорна виза на Вера Балова най-накрая беше издадена и застрашеното от провал пътуване на българските деца от Молдова все пак ще се състои. Те заминават за Босилеград, Западните покрайнини, които се намират в Сърбия, но се населяват от компактно българско малцинство по покана на техни връстници, за да отпразнуват заедно най-големия християнски празник.

Пътуването е организирано от Фондация Българска Памет, която в момента провежда във Варна ежегодния си пролетен семинар с участието на деца от Македония, Родопската област, Босилеград и Цариброд.
Веднага след приключване на този семинар сънародниците ни от Босилеград ще станат на свой ред домакини. Те провеждат фестивала за 18-ти пореден път.

Всъщност на Великден през 1994 г. докато се разхожда из Босилеград с близки и приятели, българинът Александър Димитров вижда деца, които си играят с великденски яйца. На Александър и приятелите му им хрумва идея и след няколко часа събират група от 24 деца пред аптеката в центъра на града и организират състезание по чупене на яйца. Александър Димитров им обещава, че следващата година отново ще се срещнат на същото място. Което и става. За да прерастне празника в голям фестивал, от година на година по-пъстър и пищен. Тази година председателят на Фондация Българска Памет д-р Милен Врабевски лично изпраща две рокгрупи от София в Босилеград, за да забавляват децата.

И пак по традиция – оказа се, че и тази година, както почти всяка друга, сръбските митнически власти са спрели на границата няколко десетки пакета с подаръци, предназначени за Великденския фестивал в Босилеград. Тази практика неуморно се провежда от местните власти, за да бъде помрачено българското веселие. „Това обаче няма как да стане!”, заричат се организаторите в Босилеград. И обясняват, че от година на година българският дух укрепва все повече, благодарение на родолюбивите инициативи, които за съжаление все още се правят преди всичко от частни фондации, вместо от държавните ни институции, които имат рефлекторен навик да обръщат глава настрани, когато става дума за българи в чужбина.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 6191 |13.03.2012 Холандският посланик: България да разсее съмненията ни! . 21| 6724 |12.03.2012 Кошмарен ден за британския посланик в Пловдив . 33| 8706 |08.03.2012 Скандал: Спешно отзовават посланик от Белград . 20| 6808 |29.02.2012 Отзоваха БГ посланик от Беларус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads