Реклама / Ads
5| 3264 |22.10.2021 НОВИНИ

Скопие: С България от време на време живеем в паралелни реалности. Ние сме зрялата страна

.
Никола Димитров Източник: БГНЕС
С България от време на време сякаш живеем в паралелни реалности. Така вицепремиерът на Северна Македония Никола Димитров коментира пред местната телевизия „Сител“ застоя в двустранните отношения.
 

„Сегашната политика на вето, натиск и изнудване създава негативна атмосфера и е инвестиция в антагонизъм и създаване на враждебност, а не приятелство“, смята той.  

 

Според него на официално ниво няма език на омразата, но в социалните медии има хора, които „изразяват бунт“.

 

„Когато кажете на съседа си, че сте резултат от етническо инженерство или езикът му не е език, разбира се, че ще има бунт. В преамбюла на Договора за приятелство е записано, че ще развиваме отношения на основата на взаимно уважение и разбирателство“, каза Димитров.

 

Скопие се надява до края на годината България да преразгледа позицията си и да одобри преговорната рамка на Северна Македония за членство в ЕС, но засега няма голяма вероятност това да се случи.

 

„След всички преживявания досега с неизпълнението на обещанието за дата за започване на преговори от ЕС, за нас е особено важно да бъдем напълно честен и много внимателен по отношение на надежда, очакване, разочарование“, посочи той.

 

Никола Димитров отново заяви, че страната му е изпълнила необходимите критерии.

 

„Имаме резултати, но ЕС не си изпълни обещанията. Мисля, че е време да не критикуваме целия ЕС, защото има държави, които открито и много силно ни подкрепят. Имаме проблем с една държава“, каза Димитров.

 

На въпрос дали той и правителството ще подадат оставка, ако РСМ не получи дата за началото на преговорите с ЕС през декември, Димитров отговори, че може да говори само за себе си и че това ще се случи, ако прецени, че това ще се отрази на благото на страната и каузата на НАТО и ЕС.

 

„Не можем да носим отговорност за нещо, което трета държава прави. Ние сме отговорни за това, което правим. В случая ние сме зрялата страна, която не е направила грешки в отношенията, въпреки че имаме големи изкушения да сгрешим“, допълни македонският вицепремиер.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 3494 |22.10.2021 Д-р Костадин Ангелов призна за смъртността по негово време, но ехидно посочи, че сега сме първи в света . 1| 2961 |22.10.2021 Шефът на НЗОК: Не е време за оставки, преразпределяме пари за COVID болници . 2| 5294 |22.10.2021 Петър Витанов: Натискът от ЕС пречи на решаването на спора между България и РС Македония . 18| 3120 |21.10.2021 ЕК подкрепи новите мерки срещу COVID в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads