Реклама / Ads
10| 5818 |06.10.2021 НОВИНИ

Опозицията в Скопие: Ако българите влязат в Конституцията на РСМ, и македонците трябва да влязат в българската

.
Християн Мицкоски Източник: стопкадър, Канал 5
България не може да поиска от Македония да включи незначително българско малцинство в Конституцията, а от друга страна „македонското малцинство в България“ не е включено в българската конституция и няма права, трябва да има реципрочност. Това заяви в интервю пред скопския телевизионен „Канал 5“ лидерът на опозицията в Република Северна Македония Християн Мицкоски.
 

Той коментира, че целият процес е в застой и Радев го е потвърдил днес, защото България настоява декларацията на българския парламент да бъде част от преговорната рамка, която ще съществува при евентуалното начало на преговорите между Република Северна Македония и ЕС, въпреки че Зоран Заев уверява, че ще подпише протокол, който няма да съдържа рамката на българския парламент.

 

„Днес Радев казва в изявлението си, че в началото на ноември те ще получат протокол и ако този протокол съответства на декларацията на българския парламент и бъде включен в преговорната рамка, тогава те ще подкрепят преговорния процес, включително изменение да се включи българското малцинство в Македония, незначителното българско малцинство в Македония, в рамките на Конституцията“, каза Мицкоски.

 

Той подчерта, че за да може искането на България да премине в македонския парламент, е необходимо мнозинство от две трети, което Заев няма, а ВМРО-ДПМНЕ няма да му позволи то да мине, ако „македонците в България“ не влязат в българската конституция.

 

„Това, което получих като информация е, че Зоран Заев обещава всичко, включително и че ще го приеме само за да оцелее по-дълго на политическата сцена. Радев и българските политици трябва да знаят, че са необходими две трети за промяна на Конституцията в Македония, а ВМРО-ДПМНЕ няма да приеме никаква промяна в Конституцията и това изменение, ако нямаме реципрочност от България, т.е. включване на „македонското малцинство“ в България като конститутивен народ в рамките на българската Конституция и признаване на всички решения на Съда по правата на човека в Страсбург и Резолюцията на Европейския парламент, защото досега македонците в България са възпрепятствани да се организират в свои собствени сдружения“, заяви още той.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3383 |05.10.2021 НАП изиска информация за българите в „Досиетата Пандора“ . 11| 3472 |29.09.2021 Николай Малинов: Не одобрявам разделянето на българите на талибани и мутри . 2| 3387 |22.09.2021 Проф. Баева: Днес сме по-малко независими от българите през 1908 година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads