Реклама / Ads
9| 8734 |19.06.2008 НОВИНИ

От Скотланд ярд разпитвали Борис Велчев за убийството на Георги Марков

.
Главният прокурор Борис Велчев е бил разпитван по случая с убийството на Георги Марков, научи Frognews.bg. Поводът е бил възобновеното дело за убийството на българския писател през 1978 г. на моста "Ватерло" в английската столица.
 
По същото време, около 7 септември, когато Марков е прободен в десния крак с чадър, Борис Велчев, тогава 16-годишен, е живял в българската дипломатическа мисия, твърдят запознати. Освен него е разпитан и баща му - Владимир Велчев, който тогава е бил посланик в Лондон. Освен тях британците са водили и ще водят разговори с още близо 40 души, които имат някакво отношение към случая.

markov.jpgОт Скотланд ярд са поискали и документи по случая от архивите на бившата Държавна сигурност и Първо главно - външно-политическото разузнаване.

Велчеви - син и баща, знаят кои хора от българските служби са пристигнали в Лондон на 3-4 септември и са останали до 8 септември. Те са се виждали с тях, разговаряли са и дори са вечеряли заедно. Това твърди Паско Божков, бивш офицер от контраразузнаването, който през 80-те години емигрира в САЩ. Самият той също е бил по това време в Лондон в командировка.

Бивши служители на разузнаването коментираха, че Божков наистина е бил в службите, но че сега си измисля някои неща, за да покаже лоялност към чужди разузнавания. Те категорично отричат каквото и да било участие на българи в убийството на Георги Марков.

Щом разследването се възобновява, е възможно да бъдат разпитани в качеството на свидетели всички, които знаят нещо по случая. Няма значение дали сега са действащи магистрати или бивши дипломати, заявяват източници от следствието. Освен в Лондон Владимир Велчев, който е син на члена на Политбюро на ЦК на БКП Борис Велчев, е бил в дипломат и в Москва. В „онзи списък" на наши дипломати-офицери от службите, който предизвика скандал в началото на 90-те години на м.в. и попадна по странни обстоятелства в турското посолство в София, Владимир Велчев е посочен като офицер от Първо главно.

Едната причина за активирането на британските служби по случая, известен като „Българския чадър" е, че през септември 2008 г. изтича 30-годишният срок на давност за водене на следствието.

Има и друга причина - убийството през 2006 г. на бившия офицер от Главно разузнавателно управление към Генералния щаб на Съветската армия Александър Литвиненко в Лондон. Британците търсят някаква връзка между двете покушения. Възможно е да има съмнения, че отровите, с които са убити и двамата дисиденти, са изработени в една и съща лаборатория.  

Британски детективи вече са идвали в София през май. Те са заявили желанието на Скотланд ярд да получи въпросните документи от архивите на МВР. Дали са и списък с над 40 българи, които да бъдат разпитани по случая. Сред тях са генералите от разузнаването Любен Гоцев и Владимир Тодоров, шефове на отдели от разузнаването и външно министерство, служители, които са имали отношение към емигрантите и дипломатическите ни мисии.

В началото на 90-те години генералът от КГБ Олег Калугин сензационно разкри, че атентата срещу Георги Марков е разработван от съветските тайни служи. Самият чадър с отровен връх е дело на „лабораторията на смъртта" на КГБ и ГРУ. Той твърдеше също, че българските служби са знаели за покушението и са имали отношение към него. Негови колеги в София обаче го обвиниха, че си измисля, за да се хареса на американците, при които бе потърсил убежище.

 

ЛЮБЕН ГОЦЕВ: АНГЛИЧАНИТЕ ВЕЧЕ РАЗГОВАРЯХА С МЕН

 

lgocev.jpg- Г-н Гоцев, стана ясно, че Скотланд ярд възобновява разследването по убийството на Георги Марков...

- Това не е нещо ново. Българските медии малко сте закъснели с информацията.

- Вие кога рабрахте?

- Струва ми се, че беше доста отдавна. Може би преди няколко месеца.

- Твърди се, че е през май?

- Колко бързо минава времето...

- Вашето име се споменава в списък от 40 българи, с които британците искали да разговарят по случая с Георги Марков.

- Вече го направиха. Разговаряхме нормално, хората задаваха рутинни въпроси, уточняваха някои детайли. Минали са доста години...

- Какво ви питаха?

- Предполагам, че ако са искали да знае пресата, щяха да поканят журналисти, или поне Фрогнюз... Шегувам се, разбира се. Нищо особено, но не бива да говоря с подробности. Не е редно.

- Не е ли малко странно, че се водят такива разговори след 30 години?

- Хората си вършат работата. Аз по онова време вече бях завеждащ отдел „Западна Европа" във външно министерство. Питаха за отношенията ни с тогавашния британски посланик в София, такива неща. Нищо особено.

- Дали са разговаряли с главния прокурор Борис Велчев и баща му, който тогава е бил наш посланик в Лондон?

- Да така е, беше посланик тогава. Но не знам дали са говорили с тях. Все пак списъкът е с 40 имена, нали? Не знам кои са другите. Всичко е възможно. Просто една рутинна мисия. Мисля, че след няколко месеца изтича 30-годишният давностен срок и британците като прилежни хора искат да си свършат работата както трябва. Това е много добър пример за нас.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5057 |16.06.2008 Б. Борисов: Благодарение на президента, Станишев скандира "Да живее НАТО" . 29| 7472 |15.06.2008 Доган призова Борисов: „Ела, ако ти стиска” . 13| 5285 |26.05.2008 Пенсионират директора на СДП, Борисов го брани, напада Татяна Дончева . 9| 5019 |25.05.2008 Бойко Борисов обвини абитуриентите за петъчните задръствания в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads