Реклама / Ads
91| 8555 |27.08.2021 НОВИНИ

Слави Трифонов: Няма да подкрепим правителство с мандат на БСП, по-добре е избори 2 в 1

.
Слави Трифонов
Няма да подкрепим правителство с мандат на БСП. Това става ясно от интервюто на лидера на ИТН Слави Трифонов по БНТ. На въпрос на водещия дали ще подкрепи третия мандат, той лаконично каза: „Не!“.
 

Запитан дали ще отиде на преговори по покана на Корнелия Нинова, Трифонов обясни: „Възпитанието изисква да отидем на среща. Имаме големи различия, защото сме различни политически формации. БСП е партия от статуквото. Те не ни подкрепиха, когато имахме възможност да съставим правителство. Според мен това с подкрепата е като в любовта. И ти подкрепяш, и теб те подкрепят.

 

Лидерът на ИТН  заяви, че ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, е по-добре те да се проведат заедно с президентските.

 

Това интервю се записва в 4 часа, няколко часа преди да бъде излъчено. Силата е в истината.  Нямаме никакви договорки и условия.

 

БСП е лява формация, самата Нинова излезе и заяви, че няма да ни подкрепи. Ако само ти подкрепяш, нещо не е наред. Това не се случи заради тяхната заявка и отношение. Само БСП и ИТН не могат да сформират правителство. Трябва и друга подкрепа. Ако хипотетично  ги подкрепи ДПС какво - ще правим тройна коалиция?!  

 

Оказва се, че отиваме на избори. Сега Корнелия Нинова няма ограничение кога да представи министър-председателя си. В зависимост от законовите порядки ще стане ясно дали изборите ще са 2 в 1. Иначе е много ходене на избори и харчене на пари. хората се изморяват така.

 

Суверенът така е решил, че сега парламентът изглежда така. Така изглежда в момента българското общество. Необходимо е да има мъдрост, морал, смирение. Така би следвало да изглежда, която и да е политическа структура на фона на демокрацията и задълженията.

 

Хората са различни като морал, намерение, действия. Българските политици все още не са адекватни на желанията и потребностите на суверена.

 

Преговаряли сме. Последователен съм и правя това, което съм казал. Човек трябва да си държи на думата. Ние казахме, че с партиите на статуквото няма да правим коалиция. Не може с ГЕРБ, с ДПС. БСП би могла да е компромисна заради поведението ѝ напоследък. Основната подкрепа ни е необходима от т. нар. партии на протеста.

 

Имаше ясни възгледи за това, които са важните неща, които стоят пред България по отношение на тези две партии – ДБ и ИБТНИ. Ние нямаме никакви разлики.

Ние нямахме мнозинство и с най-големите споразумение бяхме малцинство. Не са 121 депутати. След това решихме, че е нормално да бъдем подкрепени. Трябваше да се свърши работа. Важно е политическите партии, в случая най-голямата да свърши работа. Бях готов, заедно с екипа да свършим работа.

 

Нали това е най-важното – съдебната реформа. Да има справедливост и възмездие, реформата с индексация на пенсиите, ковид, бежанци. Как ще се свърши това - от хора, които са експерти. Предният път беше: защо не направихте правителство. Сега - защо го правите по този начин. Не им хареса този министър-председател, не им хареса този кабинет.  След това пак не го харесаха.

 

Водих разговор с Христо Иванов и Мая Манолова в моя офис. Тези разговори не бяха публични. Затруднен съм, защото съм почтен. Ние говорихме, попитах ги какво искат. Те бяха ясни, че няма да подкрепят правителство на ИТН. Попитах го къде съзира дългата ръка на ДПС?! Това не е вярно! Не е вярно! Не съм се виждал с никой от ДПС.

 

Ако стои и е възможно да се довериш, няма никой, който да стои зад ИТН освен неговите гласоподаватели. Тази партия е съставена заради референдума. Аз съм гарант- никой не стои зад тази партия, освен нейните избиратели и аз.

 

Гледам интервю на Татяна Дончева и тя каза, че зад ИТН стои Маджо. И гледах ,и се втрещих. Свикнал съм на всякакви слухове. Но това беше – не зная. Имаш ли доказателства за дългата ръка на ДПС, за Маджо, за не знам си кой? Това се хвърля в публичното пространство, за да няма правителство на ИТН. Това са слухове, това са лъжи.

 

Хората вършат работа и ние ги предложихме. Христо Иванов каза, че няма такива доказателства за ДПС, но има чувства. Крайната ни цел е да свършим работа. Изборите са средство. Първо, всички са скарани с всички. Така изглежда сега този български парламент.

 

Затова в следващият парламент партиите трябва да проявят мъдрост, морал и смирение. Следват проблеми с ковид, бежанци и с парите от фонда. Ковид не разбира тази или онази партия. Следващият парламент трябва да прояви мъдрост и морал.

 

Това разединение рефлектира върху парламента. Избраните в следващия парламент се надявам да състави правителство на всяка цена.

 

Аз лично съм ваксиниран, въпреки че съм прекарал ковид и то доста сериозно. Готов съм да направя всичко, за да понеса необходимата отговорност. Глупаво е да флиртуваш с подобни неща /бел. ред. ковид/. То е все едно да си играеш със смъртта. Как е възможно това да го коментираме като политически ход? Това са решения, които касаят живота на хората.

 

По темата за правосъдната система погледнахме в една посока с партиите на протеста. Хората протестираха срещу големите възможности на този главен прокурор. Целта е да има ограничение върху главен прокурор. А за да си отиде този главен прокурор трябва да има действащ парламент. Разбира се, че ние сме за това.

 

Колко пъти трябва да се каже нещо, за да стане истина. Аз и преди това съм го казвал. Не давам много интервюта, защото човек трябва да говори, когато има какво да каже. Трябва да има смисъл и значение. Казвам - аз съм такъв типа, казвам нещо и се стремя да го направя. Освен това съм последователен.

 

Партиите на статуквото замазаха резултата от референдума. ИТН не е взела един лев от държавни пари. Ние върнахме 1 млн., които се полагаха като субсидия, а тези 132 000 лева го дарихме на семействата на загиналите огнеборци. Ние имаме 0 лева, а ГЕРБ имат 20 млн. лв.

 

Веднага да се приеме еврото. Ето казвам го. Глупаво е да не можеш да си депутат или министър, ако имаш двойно гражданство. Двама от предложените министри /бел. ред. Асен Василев, Кирил Петков/ дойдоха при нас. Не бяха се качили на вълната на одобрението и симпатията. Петков и Василев, първо, дойдоха при един от моите колеги.

 

Дойде Кирил Петков в този офис, в който правим сега интервюто. Водихме разговори и аз казах, че той трябва да е част от следващото правителство. Той каза, че Асен Василев трябва да е министър на финансите. Казах, че ние ще определим, а Асен Василев може да е министър на европейските пари. И започнаха разговори с Асен Василев и Кирил Петков. Петков започна да има ултимативно поведение. И понеже не съм привърженик на такова поведение, казах, че няма да се разберем. Те наистина са хора, които направиха всичко възможно за „изчегъртване“ на ГЕРБ. След това започнаха да говорят.

 

Радев най-добре изпълва представата ми и тази на колегите ми за поста президент.

Моята идея е да свърша работа. Българските политици не изпълват със съдържание тази дума и отговорност. Твърде много интриги и лъжи. След като сме се докарали до там какво ще обещае един политик, значи нещо е сбъркано.  Какво значение има какви са моите лични интереси. На първо мяст,  е суверенът, хората, държавата. Всичко останало е надолу.

 

Как ти изглежда отговорността, когато правиш нещо?! Осъзнавам смисъла на това, което правя и отговорността, която нося. Правя всичко възможно да свърша работа. При мен не е водещо разрушаване на системата. Когато видя, че греша, веднага ще се поправя. Моментално.

 

Забравихме ГЕРБ заради това, което направи Христо Иванов. Мразя думата договорка. Срещу съставяне на правителство на ИТН се обединиха всички, без БСП. Виждам резултата.  Питах Манолова ще подкрепиш ли кабинета ни – тя каза не. Разбрах от нейната съратничка там кой е стоял зад гърба ни.

 

Има много неща, които би следвало да ме дразнят, защото са лъжи. Трябва да има пълна свобода на словото, на отношенията, на изразяване. И ако има някой претенции, да се отнесе към съдебната система.

 

Не, нямам намерение за смяна на настоящата българска позиция към Македония. Топката е в тях. Дълго тази топка им бе подавана. Имаме прекрасно отношение като към наши братя.

 

На въпрос за думата отговорност, той каза: беше ми много трудно да взема решение дали изобщо да се занимавам с политика. Не исках да загубя хората около мен, които са ценни. Думата политик бе натоварена с много негативно отношение. Не си се представях в тази роля. Не се страхувам от отговорност. Отврати ме това, което направиха политиците с референдума. Никой не знае какво аз чувствам. Никой не знае какво чувства друг човек. Да си лягам вечер и да зная, че има смисъл, трябва да продължа по този начин.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3551 |27.08.2021 Слави Василев: Възможността партиите на протеста да съставят кабинет клони към нула . 4| 3570 |27.08.2021 Калоян Велчев: Ключът за съставяне на правителство е у Слави Трифонов . 1| 3450 |27.08.2021 Проф. Петко Салчев: НЗОК има достатъчно средства, няма да спрем плащанията . 25| 6290 |26.08.2021 Слави Василев: Ще има нови избори, освен ако Трифонов утре в национален ефир не обоснове някакъв голям завой

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads