Реклама / Ads
0| 4078 |23.03.2022 НОВИНИ

След 3 години ремонт: ПАВЕЦ ”Чаира” аварира при тест на мощности /допълнена/

.
Източник: Wikipedia
За авария при тестване на мощности на ПАВЕЦ ”Чаира” съобщават от Министерския съвет. След три години ремонт мощностите е трябвало да бъдат пуснати в експлоатация през идните дни.
 

"Няма пострадали при аварията в ПАВЕЦ "Чаира", няма опасност за хората, няма и опасност за цената на тока, макар че тази мощност щеше да помогне за да е по-ниска", заяви на брифинг министър-председателят Кирил Петков. Той съобщи още, че разследващите органи вече са на път към мястото, за да установят дали става въпрос за техническа неизправност или за злоумишлени действия.

 

"Договорът за ремонт на авариралата турбина е подписан 2017 година от управлението на ГЕРБ, но той не е с производителя й "Тошиба", а с друга фирма", подчерта Петков.

 

Според енергийния министър Александър Николов става въпрос за машина, която може да произвежда до 210 мегавата за час. При тестовете, се е чул тежък тътен при преминаването от 130 на 170 мегавата натоварване.

 

"Разчитахме тази мощност да влезе в експлоатация, но това няма да се случи. Всички съмнения за небрежност и злонамереност ще се проверят", допълни той.

 

През февруари вътрешният министър Бойко Рашков заяви: "Започнали сме активна проверка по един изключително важен за енергетиката обект - ПАВЕЦ "Чаира", чието предназначение е да поема пиковите часове в денонощието. От няколко години бавно и сигурно най-голямата помпено-акумулаторна ВЕЦ в Югоизточна Европа е бил унищожаван".

 

ПАВЕЦ "Чаира" има четири агрегата за производство на електроенергия и помпи изпомпване на преминалата вода за ново ползване. Общата им мощност е над 860 мегавата. Два от агрегатите са в планов ремонт, а третият аварира през август 2021 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6440 |23.03.2022 Шефът на МВР: Гешев е изпочупил крака да бърза и да образува разследване срещу Асен Василев . 0| 3752 |23.03.2022 „Борисов е бил отвлечен“: ЕНП иска разследване на ареста на лидера на ГЕРБ . 0| 5580 |23.03.2022 Бойко Атанасов: След закриването на спецовете, Гешев вече ще е ненужен на Борисов . 0| 24312 |23.03.2022 Само във Фрог: Следователи искат да се разследва кандидат на Гешев за ВСС. Умишлено не се обръщат към ”Главния”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads