Реклама / Ads
6| 5250 |27.09.2022 НОВИНИ

Щом го оприличиха на ”канален плъх”, Ердоган привика посланика на Германия

.
Реджеп Ердоган
Турското външно министерство извика днес германския посланик в Анкара, за да протестира срещу коментари на високопоставен германски политик, който оприличи президента Реджеп Ердоган на ”малък канализационен плъх”, съобщава БТА.
 

"Осъждаме по най-категоричен начин обидните изявления, направени от Волфганг Кубицки, заместник-председател на германския федерален парламент, за нашия президент (Ердоган) в реч по време на предизборната си кампания в Долна Саксония", заяви говорителят на турското външно министерство Танжу Билгич.


"(Кубицки) е напълно лишен от политически морал и отговорност", посочи още Билгич, като добави, че подобни "непристойни изявления дават представа най-вече за политическото и морално ниво на Кубицки и разкриват вулгарността му".

 

Потърсен за коментар от Ройтерс, Кубицки потвърди, че е направил такъв коментар по време на митинг от предизборната кампания, опитвайки се да привлече вниманието към нарастването на броя на нелегалните мигранти, придвижващи се от Турция по т.нар. "балкански маршрут" към Германия.

 

"Канализационният плъх е малко, симпатично, но в същото време умно и хитро същество, което се появява и в детските приказки", каза Кубицки, като даде за пример популярния анимационен филм "Рататуи".

 

Кубицки, който е депутат от ориентираната към бизнеса Свободна демократическа партия, част от управляващата коалиция в Германия, заяви, че Ердоган е направил добра сделка за Турция, когато се е съгласил да спре потока на мигрантите, влизащи в ЕС, през 2015 г.

 

"Но същевременно трябва да отбележим, че бежанската вълна по балканския маршрут (от Турция) отново се увеличава, което е предизвикателство за германската външна и вътрешна политика", посочи той.

 

Турция е кандидатка за членство в ЕС, но преговорите отдавна са в застой заради разногласия по редица въпроси, включително спазването на човешките права от страна на Анкара, миграцията и геополитиката.

 

Обидата на президента е престъпление в Турция, където Ердоган и неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието са на власт вече две десетилетия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3745 |27.09.2022 Столтенберг: Русия трябва да знае, че ядрена война не може да бъде спечелена . 3| 3227 |27.09.2022 След поразиите от дъжда: Възстановиха движението на трамваите, промениха маршрута на линия 77 . 0| 2734 |27.09.2022 Бербатов: Конгресът от 18 март е бил незаконно отменен от БФС . 2| 3160 |27.09.2022 Проф. Кантарджиев: Кентавър не е опасен и не трябва да се преекспонира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads