Реклама / Ads
1| 7019 |06.10.2023 НОВИНИ

След като Цветелин се обеси с връзка от маратонка в ареста: ГДИН призна за пропуски

.
Източник: стопкадър
След самоубийството в ареста на Цветелин Цеков, който държа трима заложници в село Вълково, тече разследване в прокуратурата и дисциплинарна проверка в Областна служба за изпълнение на наказанията в Благоевград.
 

Цеков се е обесил с връзки на маратонки, които получил по време на свиждане.

 

Няма писмена заповед, която да забранява маратонки с връзки да бъдат получавани, ползвани или държани от арестанти и затворници, казва председателят на Синдиката на служителите на затворите.

 

„Маратонките са разрешени. В списъка са на разрешените вещи. Има една уста заповед, която е издадена за връзките, но чисто документално няма никаква пречка такива маратонки да бъдат допуснати”, каза Ясен Тодоров, председател на Синдиката на служителите в затворите в България.

 

Според първоначалните данни арестантът Цветелин Цеков се е обесил с връзка от маратонка в ареста в Благоевград. Обувките му били внесени вчера сутринта по време на свиждане, обясниха от правосъдното министерство. И посочиха, че служителят, отговарящ за багажа, е извършил нарушение - допуснал е маратонките с връзки.

 

Според главен комисар Ивайло Йорданов, директор на ГД „Изпълнение на наказанията” по  случая има образувано Досъдебно производство. „Имаме и образувана дисциплинарна проверка”, каза той.

 

На въпрос разрешени ли са връзки на маратонки в ареста, той отговори, че има досъдебно производство и не може да даде повече подробности. „За да има такъв инцидент, явно има пропуски”, каза Йорданов.

 

В заповед на министъра на правосъдието от 2022 година, с която разполагаме, е изброено кои вещи са позволени. В нея пише, че арестанти и затворници може да получават обувки -половинки, цели зимни обувки, сандали, чехли и джапанки. Никъде не е уточнено в заповедта, че обувките трябва да са без връзки. 

 

Според Ясен Тодоров, председател на Синдиката на служителите в затворите в България, абсолютно всеки един лишен от свобода има по чифт маратонки с връзки. „В арестите има малко по-строг режим. Отнемат им се коланите, но доколкото ми е известно, връзките не пише никъде да им бъдат отнемани”, поясни той.

 

Разследването на самоубийството на Цветелин Цеков се води в прокуратурата в Благоевград. Днес оттам отказаха коментар.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6167 |06.10.2023 Правителството налива 16 млн. лв. за заплати на академичния състав в университетите . 1| 4566 |06.10.2023 Шефът на ТЕЦ "Бобов дол": Ще си платим глобата от 100 000 лв. . 22| 4481 |06.10.2023 Денков защити Тагарев: Да, понякога е малко по-остър в изказа, но това не е основание за оставка . 1| 6985 |06.10.2023 Фирмите в София имат двумесечен срок да заявят размера на такса "смет"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads