Реклама / Ads
1| 3663 |06.08.2018 НОВИНИ

След случая с Иванчева, партия атакува в съда Наредбата за конвоиране

.
След грозната гледка с окованата Десислава Иванчева, адвокати от правната група на ПП „Движение Да България” внесе във Върховния административен съд жалба срещу Правила за условията и реда на осъществяване на конвойната дейност от служителите на Главна дирекция „Охрана” към Министерство на правосъдието, утвърдени със Заповед № ЛС - 04 – 1994 от 15.11.2012 г. на министъра на правосъдието. Юристите ги намират за незаконосъобразни.
 

Това обжалване е в подкрепа на основна кауза на „Да, България!" за защита на върховенството на правото и защита правата на човека. В решения на Европейския съд за правата на човека и в доклади на международни организации редовно се посочват системни нарушения от българските власти на правата на обвиняемите, подсъдимите и осъдените лица. Тези нарушения са свързани най-вече с унизително отношение на компетентните органи по отношение на задържаните лица. Все още в българската правна уредба се съдържат текстове, които не съответстват на международните стандарти за защита правата на човека.

 

В жалбата към ВАС юристите на „Да, България!" твърдят, че „актът е незаконосъобразен като цяло и в частта си на чл. 17, ал. 6, чл. 23, ал. 6, т. 2 и ал. 9, т. 1 от Правилата на следните основания, които са подробно аргументирани по-долу в текста на жалбата:

 

    Оспореният акт е издаден в противоречие с установената форма за нормативните актове по чл. 7 Закона за нормативните актове.

    Оспореният акт противоречи на материалния закон - принцип на правовата държава (чл. 4), презумпция за невинност и изискване за пропорционалност (чл. 31, ал. 3 и ал. 4) от Конституцията на Р. България, на чл. 3 (забрана за изтезания, нечовешко и унизително отношение) от Европейската конвенция за правата на човека и на чл. 3 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража.

    При приемането на оспорения акт не е  спазена процедурата за обществени консултации по чл. 26 ЗНА въпреки по същество нормативното съдържание на акта." Според международните стандарти ограничаване правата на задържаните следва да е пропорционално на заплахите за сигурността и обществения ред.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4170 |06.08.2018 Освободиха от ареста Бенчо Бенчев, щели да го разследват, че укрил Очите . 0| 3726 |04.08.2018 ДБГ пита Агенцията по приватизация за нередовните сделки от последните 10 г. . 0| 3937 |03.08.2018 900 места останаха свободни при третото класиране след VII клас в София . 13| 6493 |03.08.2018 Радулов: Прокуратурата две години разследва, а не знае къде е Митьо Очите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads