Реклама / Ads
0| 5803 |22.03.2022 НОВИНИ

По следите на лукса, парите и имотите на богатите руски олигарси, близки до Путин

.
Източник: OCCRP
Над 17 милиарда долара в активи - офшорни сметки, яхти, частни самолети, луксозни имоти в Лондон, Тоскана и Френската Ривиера. Всичко това - свързано с шепа хора - 35 олигарси и представители на властта в Русия, за които се твърди че имат тесни връзки с президента Владимир Путин.
 

Проектът Russian Asset Tracker е резултат от работа на медии по цял свят и Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP). Неговата цел е да проследи огромното богатство, държано извън Русия от олигарси и ключови фигури, близки до руския президент Владимир Путин. А за 22-те години от управлението на руския държавник много олигарси, политици с добри връзки, хора от системата за сигурност и кой ли още не се е облагодетелствал от корумпирания му авторитарен режим.

 

По време на управлението си Путин създаде ново поколение богати послушни мъже. Те са негови съюзници, приятели, финансисти и помощници. Въпреки че средностатистическите руснаци усещат застоя на доходите си през последните години, най-богатите в страната летят по света с бизнес джетове, лежат в средиземноморски имения и пътуват по моретата с някои от най-големите яхти в света. Децата им обикалят в ексклузивни нощни клубове и получават престижно образование в най-добрите световни университети.

 

След бруталното нападение на Русия срещу Украйна, правителствата по света наложиха санкции на много от помощниците на Путин. Но те са се научили да пазят богатството си в тайна с помощта на армия от адвокати, които крият всичко в тайни банкови сметки и корпоративни структури, стигащи далеч до офшорните зони.

 

Имената включват четирима от най-богатите олигарси, плюс ръководители на контролирани от държавата компании, видни телевизионни оператори, шефове на шпионски агенции, министри, политически съветници и регионални управители. The Russian asset tracker е проследил имоти или парцели земя в Обединеното кралство – на обща стойност повече от половин милиард долара – които са свързани чрез компании, тръстове или роднини с четири водещи фигури в списъка на Навални: Роман Абрамович, Алишер Усманов, Олег Дерипаска и Игор Шувалов.

 

Има доказателства повечето от които датират от 2020 г. до момента, че имената на едва шест лица са свързани с повече от 145 актива, състоящи се от 35 имения, 43 апартамента и 27 други недвижими имоти. Седем яхти, плюс 11 частни самолета и хеликоптера, на обща стойност 2 милиарда долара. Някои от активите в тракера са в публичното пространство – включително имението на Дерипаска Белгрейв Скуеър в центъра на Лондон, което беше превзето от активисти миналата седмица. СЪщото важи и за суперяхтите Dilbar, Lena и Amore Vero, свързани с олигарсите Усманов, Генадий Тимченко и Игор Сечин.

 

Други притежания са останали до голяма степен незабелязани или понякога са съществували в почти пълна тайна. Извън Обединеното кралство The Russian Asset Tracker разкри: 

 

- Двадесет и шест актива очевидно са свързани с Дерипаска, за когото се твърди, че е любимият индустриалец на Путин. Те включват милиарди долари в акции, хотел в Австрийските Алпи, суперяхта, 60-метров кораб за поддръжка с хеликоптерни площадки и луксозни имоти в Лондон, Париж, Вашингтон и Ню Йорк, както и четири вили в Сардиния.

 

- Два частни самолета на стойност 65 милиона долара - Gulfstream G650 и Bombardier Global Express – свързани с Шувалов, бивш първи вицепремиер на Русия, а сега председател на държавната корпорация за развитие. Шувалов е свързан и с три луксозни имота на обща стойност около 35 милиона долара, разположени в Залцкамергут, Австрия, Тоскана в Италия и Дубай, Обединените арабски емирства.

 

- Холдинги за недвижими имоти, свързани със семействата на Николай Токарев, председател на контролираната от държавата тръбопроводна компания Транснефт, както и прессекретаря на президента Дмитрий Песков. Изглежда, че компаниите на Токарев притежават луксозни имоти на хърватския остров Лошин, известна гореща точка за богатите руснаци, докато фирмата Песков е свързана със скъп апартамент в Париж.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3118 |12.03.2022 Руската централна банка ще изплаща в рубли парите от чужбина . 0| 3659 |24.02.2022 НС намали парите на прокуратурата . 0| 3013 |24.02.2022 Калоян Паргов към ГЕРБ: Не ви вярват, че парите няма да изтекат в нечии джобове . 3| 17643 |18.02.2022 Проф. Дайнов: Истерията на ДПС показва, че властта се отдалечава от тях, а заедно с нея и парите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads