Реклама / Ads
10| 8645 |05.10.2020 НОВИНИ

Случаят „Иванчева“ също стигна до еропейските институции

.
Десислава Иванчева и Биляна Петрова
Отворено писмо - сигнал относно действията и участието на главния прокурор Иван Гешев в целия случай и делото „Иванчева“ е изпратен до председателя на Европейската Комисия, еврокомисарите Вера Йоурова и Дидие Рейндерс, както и до комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи LIBE. Сигналът е адресирано и до главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши.
 

Това съобщи за Фрог Нюз д-р Петър Кърджилов, който е инициатор и автор на отвореното писмо-сигнал. В него подробно се описват действията на Иван Гешев по случая като ръководител на Специализираната прокуратура през 2018 г. В конкретика се посочват нарушения, констатирани в хода на съдебния процеси и в редица публикации в медии в България.

 

Случаят „Иванчева и Петрова” е емблематичен и безпрецедентен в българската и европейската история. Този случай е живият пример за това как едни новосъздадени от една крайно порочна власт специализирани правораздавателни институции могат да функционират в услуга единствено на тази порочна власт и олигархичните ѝ доверени кръгове, като унищожават гражданското общество и демокрацията, и зловещо прегазват върховенството на закона, включително като извършват брутални престъпления срещу живи хора, за които няма кой да ги разследва и накаже!

 

Оставането на Иван Гешев на поста главен прокурор не е просто позор, както вече три месеца скандираме на протестите за оставките на Борисов и Гешев. Оставането на този човек на този пост е изключително опасно за гражданите, демокрацията и върховенството на закона в България!

 

За това ви призовавам от името на гражданското общество в България и от свое име, незабавно спрете всички европейски фондове за България, докато Гешев и Борисов подадат оставки и бъдат изправени пред съда за престъпленията си, докато успеем да върнем върховенството на закона в нашата страна!

 

„Тъй като в България не съществува институция, орган или прокурор, които да обвинят, разследват, и изправят пред съда главния прокурор, алармирам ви лично от мое име за наличието на достатъчно стабилно и сериозно обосновано предположение за извършени от главния прокурор длъжностни престъпления и престъпления против правосъдието в качеството му на административен ръководител на Специализираната прокуратура в началото на 2018 г.       

Става въпрос за обосновано предположение, че г-н Иван Гешев е извършил престъпление по клевета, набедяване в подкуп, длъжностни престъпления и престъпления против правосъдието при  разследването, при бруталния зрелищен дванадесетчасов арест, както и в досъдебното производство по обвинението в искане и взимане на подкуп, повдигнато от Специализирана прокуратура под ръководството на г-н Гешев срещу бившия кмет на столичния район „Младост” г-жа Десислава Иванчева и нейната заместничка г-жа Биляна Петрова.“, се казва в сигналът.

 

В десет точки се изброяват факти, станали известни в хода на съдебния процес и докато той се провежда.

 

„За всички тези факти, както и за доста други, съществуват доказателства и свидетели, които сме готови да предоставим, в случай, че се намери орган, който да проведе разследване. От тези факти пряко и косвено става ясно, че настоящият главен прокурор Иван Гешев, като административен ръководител на Специализирана прокуратура, е оглавил организирана престъпна група, организирала набедяването на гражданските независими кметове на район „Младост” в искане и взимане на подкуп. Това е станало със знанието, поръчението и съдействието на най-високопоставените лица в партия ГЕРБ.", сатва ясно още от текста.

 

Ето и цялото отворено писмо:

 

Писмо-Сигнал-до-ЕК-и-ЕП-05.10.2020

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6494 |03.10.2020 Гореща точка: Нагорни Карабах. Напрежението в региона стигна точка на кипене . 4| 4693 |01.10.2020 Станишев и левите премиери: Парите за възстановяване да стигнат до гражданите и бизнеса навреме . 31| 7167 |01.10.2020 Борисов от Брюксел: Докладът отчита постигнатото от правителството . 9| 6647 |30.09.2020 Кристиян Вигенин: До неописуемо дъно стигнахме в този състав на НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads