Реклама / Ads
0| 3157 |24.05.2022 НОВИНИ

Случаите на маймунска шарка по света растат. СЗО: Без паника!

.
Източник: БГНЕС
Случаите на маймунска шарка по света растат. Нови 37 са регистрирани във Великобритания, с което общият им брой става 57.
 

Шотландия регистрира първи случай на маймунска шарка, всички останали новозаразени са в Англия. Британските здравни власти заявиха, че макар и зачестяващите случаи да пораждат загриженост, рисковете за населението са минимални. От Агенцията за здравна сигурност заявиха, че заразените трябва да се самоизолират за 21 дни.

 

Вирусът се предава при близък контакт. Голям процент от заразените са хомосексуалисти. Маймунската шарка не е смятана за предаваща се по сексуален път инфекция, но вирусът може да бъде предаден пряко по време на секс. Вирусът може да се разпространи и при докосване на дрехи, спално бельо или кърпи, използвани от заразен или при кашляне и кихане. Маймунската шарка досега много рядко е засичана на друго място освен Африка, където е ендемична при животните.

 

Професор Калъм Семпъл от университета в Ливърпул заяви за Скай нюз, че изглежда вирусът е намерил подходяща ниша, експлоатирайки характеристики на човешкото поведение. Положителен момент обаче според професор Семпъл е, че понеже вирусът има сравнително дълъг инкубационен период и симптомите са кожни, има възможност за проследяване на контакта и да се прекъсне веригата на предаването му.

 

Към момента са потвърдени малко над 100 случая на маймунска шарка в Европа. Има положителни проби и в Съединените щати, Канада, Австралия, Аржентина и Израел.

 

Според Световната здравна организация няма място за паника във връзка с маймунската шарка.

 

Въпреки че през изминалите дни все повече държави по света съобщават за случаи на заразени с вируса, обичайно познат само в Африка, от СЗО са категорични, че не предстои нова пандемия и не е необходима масова ваксинация срещу маймунската шарка.

 

Достатъчни методи за предпазване от заразяване с вируса, са добрата хигиена и безопасното поведение. Ваксина се препоръчва единствено за хората, които са контактни на вече заразени в маймунска шарка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5913 |23.05.2022 ”Дейли мейл”: Маймунската шарка връща ограниченията като при COVID . 0| 3075 |23.05.2022 Проф. Александрова: Ваксината срещу едра шарка осигурява 85% защита срещу маймунската . 0| 3250 |23.05.2022 Вирусолог: Вероятно е маймунската шарка да стигне до България, но няма да се превърне в пандемия . 0| 2893 |23.05.2022 Първи случай на маймунска шарка в Австрия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads