Реклама / Ads
8| 3964 |14.01.2022 НОВИНИ

Да се смееш или да плачеш: Подписаната с ”Газпром” пътна карта още не е открита

.
Подписване на пътната карта... Източник: Министерство на енергетиката
Пътната карта за развитието на газопреносната мрежа, която българското правителство подписа с ”Газпром” през 2017 г., все още не е открита. Това се разбра от отговора на министъра на енергетиката Александър Николов по време на парламентарния контрол.
 

За изчезването на документа, подписан от Теменужка Петкова, се разбра през юни. Ввъпросът бе повдигнат от Мартин Димитров.


Енергийният министър напомни хронологията на издирването на документа, който е търсен в секретната каса в кабинета на енергийния министър, в архивите на "Булгартрансгаз", Българския енергиен холдинг и на Министерския съвет. Заради това са сезирани МВР и ДАНС, които на свой ред да търсят документа. Освен това в средата на декември е поискано негово копие от "Газпром", но все още отговор няма. За моя огромна изненада в секретната каса в кабинета на енергийния министър не бяха открити нито парични средства, нито пътна карта, заяви Александър Николов.

 

Депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров, който зададе въпроса, посочи, че България предстои да преговаря с "Газпром" за нов договор за доставка на газ, а не разполага с този документ.

 

На базата на тази пътна карта парламентът промени енергийната стратегия на България по предложение на самата Теменужка Петкова през 2018 г., като включи в нея т.нар. Балкански поток и проекта за газов хъб "Балкан". Бяха актуализирани и отношенията между "Булгартрансгаз" и "Газпром експорт". С това българската компания се отказа от транзитния договор, валиден до 2030 г. Според служебния министър на енергетиката Андрей Живков така България се е отказала от "сигурни приходи" за 1.350 млрд. лв. до 2030 г. и е задлъжняла с толкова за реализацията на проекта, а е можело това да стане с приходите от таксите. По-късно Петкова отрече това да е вярно, като се позова на отчетите на "Булгартрансгаз".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 2945 |14.01.2022 Обсъжда се възможността да не се издава сертификат за антитела . 6| 4099 |14.01.2022 Отлагат депортирането на Джокович . 17| 12993 |14.01.2022 Днес е денят, Гешев, дори много е закъснял! Обратното броене започна . 3| 2934 |14.01.2022 Кандидатът за ВКС Галина Захарова: Ден през ден получаваме упреци заради грешно прилагане на закони

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads