Реклама / Ads
3| 3064 |07.02.2022 НОВИНИ

Смешна е тезата, че слънцето ще спре да изгрява със смяната на един човек, смята Николов

.
Само за два дни новото ръководство на "Булгаргаз" е реализирало сделки от излишъци. Това е довело до печалба над милион лева. "Чудесното" състояние, в което е оставено дружеството, започва с наличност от 800 хил. лева и задължения. Въпреки това новият екип и Българският енергиен холдинг ще се справят.
 

Това заяви пред bTV енергийният министър Алекдандър Николов.

 

Повод за коментара му са редицата сътресения в сектор "Енергетика", които продължават вече седмици наред. Днес на разпит в прокуратурата се яви бившият шеф на "Булгаргаз" Николай Павлов. Той бе отстранен от дружеството заради високите цени на природния газ, като изпълнителната власт посочи, че може да се стигне и до обвинения. Павлов обаче е категоричен - проблем няма, а дружеството е на печалба.

 

"Много хора са смутени от смяната на един човек. Едното ръководство има пропуснати ползи само за месец декемри от над 1 милион лева. За разлика от него новото ръководство сключва сделки на прозрачната регулирана борса - газов хъб "Балкан", посочи още Николов.

 

Става дума за сделката с продажбата на газ в Румъния, която разбуни духовете през последните няколко дни.

 

Информацията, че дружеството е продало 600 хил. мегаватчаса природен газ на Румъния чрез посредник бе съобщена от бившите министри на вътрешните работи и енергетиката - Румен Петков и Румен Овчаров. Изявленията им бяха цитирани от ГЕРБ и Бойко Борисов. Според тях времето между предлагането и реализацията на сделката е по-малко от 3 секунди. Енергийният министър обаче отрече и заяви, продадените количества са от излишъци и са малко над 37 хил. мегаватчаса.

 

"Съсипването на "Булгаргаз" и "страхотното" финансово състояние започват с наличност от 800 хил. лева. Има задължения, проблеми, натрупвани с години. Новото ръководство трябва да започне да планира покриване на всички задължения. Въпреки това новият екип и БЕХ ще се справят", категоричен бе Николов.

 

Енергийният министър отсече, че цялото ново ръководство на "Булгаргаз“ ще запазят в максимална степен държавния интерес.

 

На критиките, че "Булгаргаз“ е продал количества природен газ на по-ниска цена, Николов коментира, че съпоставката в цените трябва да се прави в конкретния момент и за конкретните сделки.

 

"Сделките събота и неделя са само и единствено от излишъци в системата, която е реализирала печалба от над 1,5 милиона лева", каза Николов.

 

"Поетите ангажименти от бившето ръководство са до 1 юли 2022 г. Всяко подобряване на решенията може да се случи след тази дата. Може допълнителни количества да се доставят, но не на цена по договора. Към момента тази цена няма да бъде по-висока от цената на руския газ. Всички възможни сценарии ще бъдат изследвани", категоричен бе Николов.

 

По думите му азерите дават още газ, но на пазарна цена. Допълнителни количества могат да бъдат доставени и сега.

 

"Когато изпълнителен директор на дружество цитира определена клауза от договора следва поне цялата да е казана в пълнота, но тя не е. Конкретната клауза за доставките има думичката "или“ и описание на алтернативна точка на доставка на газа“, каза Николов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3326 |04.02.2022 Василев: Цинизъм е тезата, че вдигането на социалните разходи ще вдигне инфлацията . 0| 2954 |15.01.2022 Времето се затопля, слънцето ще пробива през облаците . 17| 6710 |12.01.2022 Иван Нейков: Тезата, че пенсионерът е беден априори не е вярна. Трябва да се помага на онези, които имат нужда . 0| 3207 |07.12.2021 Спира да вали, слънцето ще пробие през облаците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads