Реклама / Ads
0| 2513 |11.07.2022 НОВИНИ

СМГ пак с най-висок минимален бал за прием след 7. клас

.
Софийската математическа гимназия отново е с най-висок минимален бал за кандидатстване след VII клас в столицата – 485,750 точки от максимум 500, съобщават от Министерството на образованието.

От там са и петимата пълни отличници на изпитите от националното външно оценяване. Четирима от столичните кандидат-гимназисти с максимален бал са пожелали да останат в същото училище. Петият е предпочел да продължи образованието си в 164. Гимназия с преподаване на испански език “Мигел де Сервантес“  Това показва първото класиране за държавния план-прием в гимназиите, което беше публикувано днес.    


И тази година най-желаните паралелки след VII клас в София са с профил “Чужди езици“ – английски и испански. Най-много ученици са поискали да учат в 22. Средно езиково училище „Г.С. Раковски – 2181. На второ място е 32. Средно училище с изучаване на чужди езици “Св. Климент Охридски“ – 2133. След тях е Първа английска езикова гимназия, която през миналата година беше първенец в класацията. Следва я 164. Гимназия с преподаване на испански език “Мигел де Сервантес“.


Най-предпочитаните училища за професионална подготовка са Националната търговско-банкова гимназия със специалност “Електронна търговия“ с изучаване на английски език и Националната финансово-стопанска гимназия със специалност “Икономика и мениджмънт“ с изучаване на английски език. Те са посочени съответно от 1304 и 1294 ученици. През миналата година Националната търговско-банкова гимназия отново беше водеща със специалност - “Електронна търговия“ с изучаване на английски език.


На следващо място в предпочитанията на седмокласниците е 51. СУ “Елисавета Багряна“ – специалност “Компютърна графика“ с изучаване на английски език. След него са Националната търговско-банкова гимназия със специалност „Бизнес администрация“ с изучаване на испански език и Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов“ със специалност “Системно програмиране“ с изучаване на английски език.


Първите девет училища в София с най-висок минимален бал са същите, както през 2021 г., но с размяна на позиции. Списъка води СМГ “П. Хилендарски“. Тази година на второ място е ТУЕС към ТУ – София, следвано от 91 НЕГ “Проф. К. Гълъбов“.


11 573 ученици от София са участвали в националното външно оценяване след VII клас по български език и литература. По математика те са 11 541. Подалите заявление за класиране са 11 008. От тях 1100 не са класирани – 915 от София и 195 от страната, защото балът им не е достатъчен за паралелките, които са пожелали. Те ще участват автоматично във второто класиране. В държавния план-прием след завършено основно образование в столичните училища са обявени 417 паралелки. От тях 233 са профилираните, а 184 - професионалните.


Седмокласниците могат да проверят къде са приети, като въведат входящ номер и код за достъп на този интернет адрес.


Учениците, приети на първо класиране, могат да се запишат от 13 до 15 юли т.г. включително. В същия срок могат да подадат заявление за участие във втори етап на класиране тези, които не са доволни от първи етап. Това става в училището, в което вече са класирани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3657 |10.07.2022 Десислава Атанасова: Приемам на шега думите на Борисов за тримата депутати . 0| 5477 |08.07.2022 Лорер: Думите на Радев са пожелания, няма как да приемем 22 закона . 0| 14266 |08.07.2022 Предприемач: Орките, които призовават за напускане на ЕС и НАТО, искат кочината да си остане . 0| 2750 |08.07.2022 Президентът ще приеме на ”Дондуков” 2 проектопремиера Асен Василев
Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads